Alles krijgt een sensor

huisautomatisering

Het Internet of Things gaat nog veel harder dan we ons kunnen voorstellen.

Deze conclusie trekt Caspar Norg van Uw Duurzame Installateur na een bezoek aan de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas werden onder andere nieuwe ontwikkelingen op het vlak van huisautomatisering, beveiliging en ouderenzorg gepresenteerd. Zo wordt er duidelijk veel verwacht van de digitale huisassistent. Dit is een ‘praatzuil’ waaraan je vragen kunt stellen. Zoals: ‘Hoe druk is het nu op de A4?’ De digitale huisassistent kan ook je favoriete muziek aanzetten of een recept voorlezen. Amazon Echo is van de grote merken op dit moment hierin het meest geavanceerd. Veel andere fabrikanten van huisautomatisering zorgen dat ze ‘Amazon Echo ready’ zijn. Er zijn ook al meer dan 5 miljoen Echo’s verkocht. Ook Google heeft zijn eigen praatpaal: Google Home. Maar deze is pas in november 2016 geïntroduceerd en nog niet zo wijd verspreid.

Smart homes

Wat smart homes betreft was twee jaar geleden de deurbel Ring nog helemaal hot. Dit jaar was het de Skybell. Het gaat om een deurbel met HD-camera, bewegingsdetectie en de mogelijkheid om via je telefoon te communiceren met degene die bij aan de deur staat, waar je zelf dan ook bent. Een mooie gadget voor aan de deurpost! Een ander nieuw product is de Zmodo Smart Lock. Hiermee hoef je nooit meer twijfelen of de deur open is blijven staan. Ook het vergeten van een sleutel is geen probleem. Het product is handig te bedienen via de telefoon.

Beveiliging

Op de beurs stonden veel stands van fabrikanten van beveiligingsoplossingen. De ene helft was gericht op de doe-het-zelfmarkt. We zagen veel laagdrempelige en goedkope wifi-camera’s. Aan de andere kant zag je bij de grote merken juist meer geavanceerde systemen die absoluut door een installateur geïnstalleerd moeten worden. Het grote verschil zit hem naast de prijs vooral in de betrouwbaarheid van de beveiliging. Bijvoorbeeld: functioneert je beveiliging nog als je router uitvalt? De consument kan straks nog gemakkelijker zijn eigen ‘veiligheid‘ creëren. De vraag is hoe veilig hij is met de goedkope systemen. Daarnaast kan hij kiezen voor de professionele goederen. De installateur moet goed nadenken over de redenen voor de klant om voor de meer kostbare professionele oplossing te kiezen.

Temperatuurregeling

Naast de bekende slimme thermostaten zien we ook steeds meer slimme individuele radiatoren. Dus met je smartphone per ruimte de temperatuur bepalen. Staat de open haard aan, en wil je het ook op de slaapkamers behaaglijk hebben? Geen probleem. Wil je het alleen in je huiskantoortje warm hebben overdag? Dat kan! De installateur heeft de komende jaren veel keuze tussen verschillende fabrikanten.

All-in-one

Er worden door veel grote fabrikanten allerlei standaarden op het gebied van smart homes gecreëerd. Denk hierbij aan een aansturing voor het eigen domotica-systeem met bijvoorbeeld licht, jaloezieën en een deurintercom. Het gaat hierbij vaak om voor de installateur bekende producenten. Maar tegenwoordig zijn er ook airco- en zonneweringsbedrijven die volledige eigen smarthome productlijnen ontwikkelen. Soms lijkt het of er niets geleerd is van de VHS-, Betamax- en V2000-tijd. Gelukkig zijn er bedrijven die ervoor zorgen dat je alles met één device kunt bedienen. Een voorbeeld is de Senic Nuimo, waarmee je Sonos, Hue en nog veel meer kunt bedienen. De device heeft ook nog eens een strak design. Wil je je tv, Apple-tv, Ziggobox en mediaplayer met je telefoon bedienen? Dan is er de Puck. Een klein slim schijfje dat je bij je apparaat plakt. Geen afstandsbedieningen meer! Het heeft een hoog gadgetgehalte, maar is leuk.

Verlichtingscontrole

Het lijkt wel of we in de toekomst op allerlei manier onze lampen in huis aan en uit doen, behalve met de bedrade schakelaar. Zigbee-schakelaars, draadloze led-dimmers, of ‘gewoon’ via je telefoon, tablet of universele bedieningsschijf. Alle bekende merken doen er aan mee, maar natuurlijk ook de start-ups.

Ouderen

Ook op de CES zagen we oplossingen voor ouderen die langer thuis moeten of willen blijven wonen. Een paar opvallende zaken:

-een slim bed dat aangeeft dat er geen beweging meer in het bed is geweest, terwijl er wel iemand in ligt;

-een riem die je om je middel doet die detecteert of je valt. Als je dan valt komt er een airbag om de heup zodat de heup niet breekt;

-een draadloze bloedrukmeter en monitor van Withings. Dit product is al verkrijgbaar in Nederland;

-het Legio slimme pillendoosje van P-heal. Heeft u uw pilletjes al genomen?

-de Pilldrill, dit product houdt bij of je alweer nieuwe pillen moet bestellen.

Slimme sportkleding

Iedere stap die je doet, elke calorie die je verbrandt en iedere hartslag die geregistreerd kan worden, kun je nu registreren. Door Smartwatches van onder andere Fitbit en Tomtom of met slimme kleding met sensoren of meetapparatuur van Bodytrak.

Bijzondere apparaten

Op de beurs waren meer dan 3800 leveranciers. Het is dus onmogelijk een volledig beeld te krijgen en weer te geven in dit artikel. Maar hieronder noemen we nog een paar bijzondere zaken waar we tegenaan liepen:

– een handtasje waar je je telefoon in kunt opladen. Met Spark kan het;

– een armband / wearable die het alcoholgehalte in je lichaam meet. Hij heet Proof en er is een bijbehorende app;

– automatische plantbewatering me de Kanopy 25. Nooit meer dode planten;

– nooit meer je sleutels of je portemonnee kwijt met de sensoren van Orbit;

– de Xperia-projector van Sony. Het product projecteert je toetsenbord en beeldscherm op tafel, en dan kun je hierop werken en typen. Je kunt er mee gamen en je kunt het ook veranderen in een home cinema-set. Bizar om te zien;

– de slimme parasol, die meedraait met de zon. De Shadecraft Sunflower is niet alleen parasol, maar ook zonnepaneel, beveiligingscamera en audio. Absoluut een topgadget!

Conclusie

Op de CES in Las Vegas bleek dat IOT (Internet of Things) nog veel harder gaat dan we ons kunnen voorstellen. Overal kunnen sensoren in komen. Van je kleding tot je woning, tot je bed, deurbel of je pillendoos. Camerabeveiliging en smart homes gaan heel snel heel groot worden. Voor de installateur is het belangrijk dat hij goed kan aangeven waar het verschil in de verschillende kwaliteiten zit. Ja, er is ontzettend veel zelf te installeren door de consument. Maar als hij een echt goede en betrouwbare installatie wil hebben zal hij toch echt bij de gespecialiseerde installateur moeten zijn.

Caspar Norg is medeoprichter van Uw Duurzame Installateur. Hij schreef dit artikel met Marcel Hogenes, voor technische back-up.

 


Whitepaper samenwerking cover

[av_button label=’Download het Whitepaper over samenwerking’ link=’portfolio,1661′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-2zku7w’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.