Oplaadpunten voor auto’s, de uitleg

Oplaadpunten voor auto’s, de uitleg

verschillende manieren van opladen

U kunt uw auto op verschillende manieren opladen. Opladen met een gewoon stopcontact is mogelijk, maar wij raden dit af.  Een doorsnee huis-tuin-en-keukenwandcontactdoos kunt u namelijk niet 8 á 9 uur lang belasten.  

 


Wat voor oplaadpunten voor auto’s zijn er?

Er zijn verschillende oplaadpunten:

  • 1- fase of 3- fase met 16A, 32A (AC-laden/wisselstroom) en laadpunten met 1 of 2 contactdozen
  • Er zijn ook DC-laadstations (snelladers). Deze vindt u meestal bij tankstations. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 300 snellaadpunten.

 

Wat is bepalend voor de snelheid van opladen?

  • Hoe snel de auto kan opladen;
  • Wat de capaciteit van het laadstation is;
  • Hoe groot de hoofdaansluiting is.


Wat is 1-fase laden

De oplaadtijd bij 1 fase is relatief lang omdat een laag vermogen beschikbaar is. 1-Fase laden staat gelijk aan het gebruik van een regulier stopcontact en gebruikt 230V. Het maximale laadvermogen van een 1-fase lader is 3,7kW, wat betekent dat u voor een middenklasser (met bijvoorbeeld een accucapaciteit van 60 kWh) een laadtijd nodig hebt van wel 16 uur.

Thuisgebruik

1-Fase laden is vooral geschikt voor een laadpunt thuis. De kosten die hiermee gemoeid zijn, zijn afhankelijk van de infrastructuur en benodigde werkzaamheden en kunt u ramen tussen de € 500 – € 1500.


Wat is 3-fase laden

Een 3-fase laadpunt maakt gebruik van krachtstroom (400V) en kan een laadvermogen van 11 kwH bereiken, wat driemaal de snelheid van een 1-fase laadpaal is.  Afhankelijk van de accucapaciteit wordt de snelheid van het laden bepaald. Bij een accucapaciteit van 60 kWh is de volledige laadtijd maximaal 5-6 uur. Een aanzienlijke tijdswinst ten opzichte van het laden met 1-fase!

Het is vaak mogelijk om de technische installatie thuis op een netvoeding met 1-fase uit te breiden naar 3-fase netvoeding. Daarvoor is een aanpassing nodig van uw technische installatie. Dit heeft invloed op uw vastrechtkosten.

thuis en bij uw bedrijf 

Een laadpunt met 3-fase laden is zowel geschikt voor thuis als voor toepassing bij uw bedrijfspand. De totale kosten zijn tussen de  € 1000 – € 2500 afhankelijk van de omvang van het werk inclusief eventuele graafwerkzaamheden.


Wat is een snellader?

Snelladen is laden met behulp van een gelijkstroomaansluiting (DC). Afhankelijk van de auto kunt u de accu binnen 60 minuten tot 80% opladen. Met een snellader laadt u tot wel vijfentwintig keer sneller op dan met een regulier stopcontact en vijf keer sneller dan laden met 3-fase.

Deze laadpunten zijn vooral voor bedrijven die een wagenpark van elektrische auto’s hebben, heel aantrekkelijk met het oog op kostenbesparingen (de kosten zijn 3x lager dan bij een extern snellaadpunt) en het is efficiënt in te zetten tijdens kantooruren.


type 1 en type 2  

Dit staat voor het type stekker. In Nederland is inmiddels vrijwel geheel overgegaan op type 2 en dit is ook de standaard in laadstations. Type 1 stekkers vindt u alleen nog in oudere modellen elektrische auto’s.


installeren laadpunt 

Als u wilt gaan laden met 32 ampère gaat dit niet zomaar lukken want in Nederland hebben de meeste huishoudens een hoofdaansluiting van 25 ampère. Ook als u met minder ampère wilt laden, is het sowieso verstandig om een aparte groep hiervoor aan te laten leggen om overbelasting te voorkomen.

Als uw keuze is gevallen op een laadpaal als laadpunt (een wallbox is ook een mogelijkheid) dan kan het zijn dat er graafwerkzaamheden moeten worden verricht en dat er bekabeling aangelegd moet worden.