Besparing zonnepanelen

Besparing zonnepanelen

Een van de eerste vragen die u zal stellen is: Hoeveel ga ik besparen met mijn zonnepanelen? Hoeveel minder energiekosten ga ik betalen als ik zonnepanelen op mijn dak laat leggen? Wat levert het me op? Uiteraard hangt de hoogte van de besparing af van het energieverbruik en het aantal zonnepanelen dat er op het dak geplaatst wordt. Het perfecte dak is op het zuiden georiënteerd en heeft een hoek van 35 graden. De kWh die zonnepanelen jaarlijks genereren vermenigvuldigd met de elektriciteitsprijs levert de besparing zonnepanelen op.

 

Besparing op energiekosten zonnepanelen

De consument laat zich bij de aanschaf van zonnepanelen vaak leiden door zijn of haar portemonnee. Hoe meer besparing de zonnepanelen opleveren hoe eerder de consument tot aanschaf zal overgaan. Verschillende factoren spelen bij het bepalen van de besparing zonnepanelen een rol. Om de besparing voor u te kunnen berekenen zullen de kosten van zowel aanschaf, installatie, reparatie, onderhoud als garantie moeten worden meegewogen. 25 zonnepanelen kunnen ongeveer € 1000,- aan stroomkosten per jaar besparen en door het installeren van zonnepanelen stijgt de waarde van een huis omdat de woning een beter energielabel krijgt.

 

Lagere energierekening

Behalve dat u het systeem binnen zes tot acht jaar – afhankelijk van het aantal en soort zonnepanelen – kan terugverdienen en BTW-teruggave kan aanvragen voor de aanschaf en installatie kan de consument jaarlijks ook nog rekenen op een lagere energierekening. De besparing zonnepanelen wordt bepaald door de kWh die de zonnepanelen jaarlijks genereren te vermenigvuldigen met de elektriciteitsprijs. De formule ziet er zo uit: opgewekte aantal kWh * energieprijs = besparing. Als deze jaarlijkse besparingen bij elkaar opgeteld hoger uitkomen dan de aanvankelijke investering, dan heeft u het systeem terugverdiend.

Berekening besparing zonnepanelen

Een gemiddelde consument in Nederland verbruikt ongeveer 3.400 kWh per jaar en betaalt daarvoor zo’n 800 euro energiekosten, uitgaand van een huidige gemiddelde energieprijs van ca. € 0,23. Stel dat de consument 1750 kWh per jaar wil besparen. Dat is ongeveer 400 euro minder op zijn energierekening. Één zonnepaneel met een piekvermogen van 250 wattpiek (wp) wekt ongeveer 213 kilowattuur aan energie per jaar op, uitgaande van ca. 1000 zonuren per jaar. Dat betekent dat de consument die zo’n 400 euro op zijn energierekening wil besparen ongeveer acht zonnepanelen nodig heeft. De consument kan dus zijn voorschotbedrag voor de energienota overlagen. Doordat elk jaar de stroomprijs met 4 – 5% stijgt, zal de jaarlijkse besparing zonnepanelen alleen nog maar toenemen. Dit betekent dat de consument door het plaatsen van zonnepanelen met de huidige rentestand meer spaart dan op zijn spaarrekening.

CO2-uitstoot verlagen

Met zonnepanelen bespaart u niet alleen op energiekosten maar u draagt ook nog eens bij aan het sparen van het milieu. Natuurlijk kost de productie van zonnepanelen ook energie en daarbij worden fossiele brandstoffen gebruikt waardoor er CO2 vrijkomt. Na een jaar of drie van energieproductie hebben de zonnepanelen zoveel energie – en dus CO2 – bespaard, als ooit nodig was bij het maken van de panelen. Doordat zonnepanelen zeker 25 tot 30 jaar meegaan is er na drie jaar dus zeker 22 jaar lang sprake van netto-milieuwinst. Een dubbele besparing zonnepanelen dus.

Uw Duurzame Installateur heeft verstand van Zonnepanelen

Zo hoeft u geen belasting te betalen op de afschrijving van de zonnepanelen. Dit kan in uw geval leiden tot een voordeel van maximaal 25% bij uw vennootschapsbelasting en maximaal 52% bij uw inkomstenbelasting. Wilt u meer weten over de voordelen van zonnepanelen voor uw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van onze Duurzame Installateurs.