Is collectief inkopen van zonnepanelen interessant?

Is collectief inkopen van zonnepanelen interessant?

Zonnepanelen collectief inkopen

Overweeg je als woningbezitter zonnepanelen te nemen, dan kun je die ook via collectieve initiatieven kopen. Dat is financieel interessant en biedt in de regel veel andere voordelen. Zo is de prijs meestal gunstiger en het regelen van de aanschaf, het installeren en de garanties worden dan via het collectief geregeld. Bij de collectieve inkoop zit het hele pakket; panelen, omvormer, installatie, monitoringssoftware, product- en vermogensgarantie. Op die manier hoef je dat zelf allemaal niet uit te zoeken. 

Collectief = scherpe prijs
Hoe meer deelnemers, hoe scherper de prijs op zonnepanelen die kan worden bedongen. Veel van dit soort collectieven worden gemeentelijk opgestart, maar ook door landelijke organisaties, zoals bijvoorbeeld door Vereniging Eigen Huis

Profiteren van collectiviteitskorting
De aankoop van zonnepanelen betreft een hele investering. Maar over het algemeen zijn deze kosten in een jaar of 6 – 7 weer terugverdiend. Daarna profiteert de woningeigenaar van gratis stroom. Aan het terugleveren van de stroom kun je te zijner tijd ook weer geld verdienen. Door mee te doen met een collectieve inkoop, kan er vaak een prijsvoordeel uitrollen van ca. 15% tot 24% vergeleken met een individuele aankoop en plaatsing van zonnepanelen. Bovendien kun je vaak nog aanspraak maken op landelijke of lokale subsidies waardoor de inkoop en terugverdientijd nog gunstiger uitvallen. 

Hoe werkt collectief inkopen van zonnepanelen?

Persoonlijk advies zonnepanelen
Bij de collectieve inkoop van zonnepanelen, krijgt een woningeigenaar een persoonlijk advies via een dakschouw. Daarbij wordt gekeken naar de:
– richting van het dak ten opzichte van de zon;
– de hellingshoek van het dak;
– eventuele storende elementen die schaduw kunnen werpen.

Op basis daarvan wordt berekend hoeveel en welk type panelen het gunstigst zijn voor het dak en wat de investering en terugverdientijd zal zijn. Het is bij de collectieve inkoop ook mogelijk om bijvoorbeeld op een schuur of garage zonnepanelen te laten plaatsen. 

Aan alles gedacht
Bij de collectieve inkoop wordt vaak ook de btw-teruggave en btw-aangifte geregeld. Voor het salderen, dus terugleveren van het teveel aan opgewekte stroom aan het net, wordt de woningeigenaar namelijk als ondernemer geregistreerd en moet btw gaan betalen. Bij de collectieve inkoop van zonnepanelen kunnen woningbezitters bovendien rekenen op installatiegarantie, productgarantie en vermogensgarantie waarbij een gegarandeerd percentage stroom per jaar wordt bedongen.