uw-duurzame-installateur-logo 49 aangesloten
installateurs

Kan ik mijn auto opladen in een gewoon stopcontact?

 

Je kan je auto opladen in een gewone wandcontactdoos, alleen is dit zeker niet aan te raden.  Een gewoon huis- tuin- en keukenwandcontactdoos kan je niet 8 á 9 uur (oplaadtijd bij 1fase 16A) lang vol belasten.  Je hebt mode 2 laden, hierbij zit de auto op een stopcontact aangesloten alleen heb je dan een controller kastje in de kabel zitten. Hierin worden tijdens en voor het laden eerste metingen uitgevoerd. Hieronder alles over oplaadpunten voor auto’s.

open dag EVM-linne 2014-2

Welke soorten laadpunten zijn er?

Je hebt verschillende oplaadpunten de meest gebruikte:

  • 1- fase of 3- fase met 16A, 32A en nog laadpunten met 1 of 2 contactdozen.
  • Er zijn ook DC laadstations (snelladers ). Deze worden meestal toegepast bij tankstations. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 150 snelladers.

Wat is van belang voor de snelheid van opladen?

  • Hoe snel de auto kan opladen.
  • Wat de capaciteit van het laadstation is.
  • Hoe  groot de hoofdaansluiting is.

 

Wat is een snellader?

Snel laden is het met behulp van een gelijkstroom aansluiting (DC) het laden van auto’s. Afhankelijk van de auto kun je de accu’s binnen 30 minuten tot 80% opladen. Niet iedere auto is hiervoor geschikt. Deze laadpunten vergen een grotere investering dan een regulier laadpunt. Je ziet ze nu over het algemeen alleen nog bij tankstations.

 

Waarom moet mijn meterkast thuis worden aangepast?

De meeste Nederlandse huishoudens hebben een hoofdaansluiting van 25 Ampère. Wanneer je wil gaan laden met 32 Ampère gaat dit sowieso niet lukken. Maar ook wanneer je met minder Ampère wilt laden doe je er verstandig aan om een afzonderlijke groep voor het opladen van je auto aan te laten leggen.

 

Wat is RFID?

Dit staat voor Radio Frequency Identification. Het is een technologie om van een afstand informatie op te slaan. EV-box maakt gebruik van deze techniek doormiddel van hun laadpassen.

 

Wat is 1 fase laden

Het laden van de auto via 1 fase.  De oplaadtijd bij 1 fase is langer omdat er minder vermogen beschikbaar is.

 

Wat is 3 fase laden

Het laden van de auto via 3 fasen, er is 3 maal zoveel vermogen, dit gaat dus sneller.

 

Wat is type 1?

Dit staat voor de type stekker(Yazaki stekker) zitten bijvoorbeeld in Opel ampera en Chevrolet volt.

 

Wat is type 2?

Dit is de standaard in laadstekkers, de type 2 stekker van Mennekes. Veel gebruikt in laadstations en ook de standaard aan het worden in de elektrische auto’s

 

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook