uw-duurzame-installateur-logo 49 aangesloten
installateurs

Weten waar u energie kunt besparen binnen uw bedrijf? Begin met monitoren 

Voor bedrijven die duurzaam willen ondernemen, is monitoren van hun energiehuishouding een must. Door inzicht in het dagelijks verbruik en de momenten van piekbelasting in kaart te brengen, is goed te analyseren waar energie te besparen valt. Bijvoorbeeld door het overgaan op LED verlichting, het installeren van warmteterugwininstallaties of door het wagenpark elektrisch te laten rijden. Verstandig om dat nu aan te pakken, want in 2023 dienen kantoorpanden > 100m2 aan minstens energielabel C te voldoen. In 2030 zelfs aan label A (Bouwbesluit 2012). 

Slimme tools

De huidige tools op de markt kunnen allerlei overzichten maken. Zo tonen ze bijvoorbeeld real-time het gas- en elektriciteitsverbruik van machines, apparaten, verlichtingssystemen en verwarmingsinstallaties per dag of per uur. Vaak kunnen deze tools de gegevens per productie-eenheid, afdeling of vesting individueel registreren. 

Sluipverbruik voorkomen

Handig aan deze tools is dat bedrijven hiermee direct kunnen inspelen op komende piek of rustige momenten. Zo kan worden voorkomen dat installaties onnodig in bedrijf zijn tijdens bijvoorbeeld vakanties en weekends. Zonder dure investeringen te doen bespaart dat direct al stookkosten. Verder zijn met dergelijke data veel makkelijker de rendementen van duurzame maatregelen uit- en door te rekenen. Bovendien levert het betrouwbare data op waarmee scherp kan worden onderhandeld met energieleveranciers.

Online overzicht & aansturing

Monitoringtools bestaan veelal uit een set digitale meters die aan de verschillende installaties worden gekoppeld. Ze worden uitgelezen via een (online) digitaal dashboard die dat de gegevens analyseert en overzichtelijk presenteert. De meeste geavanceerdere systemen zijn ook zo ontwikkeld dat ze gekoppeld kunnen worden aan de gebouwbeheerssystemen waarmee de energiehuishouding optimaal op elkaar kan worden afgestemd. 

Besparen altijd haalbaar

Er zijn verschillende aanbieders van monitoringsystemen op de markt. De eenvoudigste versies zijn de systemen die gekoppeld zijn aan de ‘slimme meters’ die de netbeheerder/energieleverancier plaatst. Vaak bieden ze ook een zakelijke versie daarvan. Voor grotere bedrijfs- en industriële toepassingen bieden allerlei installatiebureaus uitgebreide op maat gemaakte systemen met tal van geavanceerde functies. 

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook