Logo_UDI birthday 54 aangesloten
installateurs

Zonnepanelenpark als alternatief

Heb je als particulier geen mogelijkheid om zelf zonnepanelen te plaatsen, maar wil je wel profiteren van zonne-energie, dan is deelnemen aan zonnepanelenparken ook een optie. Dit zijn grote terreinen met zonnepanelen die vele huishoudens tegelijkertijd van zonne-energie kunnen voorzien. Deelname aan zo’n park kan veel voordeel opleveren, maar hoe dat precies uitvalt, is wel afhankelijk van de manier waarop wordt deelgenomen. 

Mogelijkheden deelname aan zonnepanelenparken/terreinen

 • Lid worden van een coöperatie
  Vaak wordt er bij zonnepanelenparken een postcoderoos gehanteerd. Dan kunnen alleen huishoudens uit bepaald gebieden of regio’s aan dat specifieke terrein deelnemen. Je wordt dan lid van een coöperatie waarbij je 1 of meerdere zonnepanelen koopt (inclusief montage en service). Omdat je binnen de postcoderoos valt, ontvangen deelnemers een gegarandeerde teruggave van hun energiebelasting, naar rato het aantal gekochte zonnepanelen.
  Ook huurders die hun woning huren exclusief energie, kunnen deelnemen aan dergelijke coöperaties.
 • Deelnemen zonnepanelenproject zonder postcoderoos
  Ook bestaat de mogelijkheid om buiten je postcodegebied zonnepanelen aan te schaffen op een terrein. Deelnemers profiteren dan niet van teruggave op hun energiebelasting, maar de opbrengst van de zonnepanelen worden dan jaarlijks met de energienota verrekend. Vaak is een aantal kWh per jaar gegarandeerd. Dit levert netto wel wat minder rendement op dan deelnemen aan een zonnepanelenpark binnen de postcoderoos omdat er geen belastingvoordeel telt. De precieze winst is ook sterk afhankelijk van de ontwikkeling in energieprijzen.

 • Beleggen in zon
  In plaats van zonnepanelen kopen op een zonnepanelenpark, is het tegenwoordig ook mogelijk om te beleggen in zonnepanelen. Je investeert dan in de realisatie van een zonnepanelenproject. Over de investering ontvang je rendement naar rato het aantal geïnvesteerde zonnedelen. Daarbinnen wordt ook een deel van de inleg afgelost. Na de looptijd wordt de inleg weer uitgekeerd. Het is wel altijd aan te bevelen om je goed in de mogelijke risico’s te verdiepen omdat het om een financiële belegging gaat.


Op zoek naar lokale zonnepanelenparken? Informeer daarnaar bij het Duurzaam Bouwloket van je gemeente. 

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook