uw-duurzame-installateur-logo 48 aangesloten
installateurs

Kan ik een warmtepomp toepassen in mijn bedrijf? 

Steeds meer bedrijven zijn druk bezig hun onderneming op allerlei vlakken te verduurzamen. Daarmee dragen we gezamenlijk bij om in Nederland de CO2 uitstoot te reduceren. Door over te gaan op een warmtepomp voor verwarmen en koelen, kan het gebruik van fossiele brandstoffen intern helemaal tot 0 worden gereduceerd. Ook binnen uw bedrijf. Bovendien bespaart dat meteen stookkosten. 

Werking warmtepomp
Een warmtepomp is veel duurzamer dan een installatie op gas. Het haalt namelijk de nodige energie uit de buitenlucht en zet die om in warme binnenlucht, wat kan worden gebruikt voor de verwarming. Ook kan via de warmtepomp warm tapwater worden geleverd en is goed te koppelen aan een vloerverwarming. Verder zijn veel warmtepompen ook in te zetten koeling en en verversing van de binnenlucht.  

Nul op de meter
Voor het in werking stellen van de warmtepompinstallatie is alleen een elektra-aansluiting nodig. Vaak wordt de warmtepomp dan ook gecombineerd met zonnepanelen voor de stroomlevering. Op die manier kan zelfs nul op de meter worden bereikt. Er zijn ook warmtepompen die de energie halen uit de bodem of het grondwater. Met een hoger rendement, maar deze systemen zijn in aanschaf wel duurder. 

Regeling aangepast
Tot voor kort stimuleerde de overheid de aanschaf van duurzame warmte-installaties met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze is echter in 2020 aangepast. Ondernemers kunnen fiscaal nog wel gebruik maken van de ‘Milieu Investeringsaftrek’ en de ‘Energie Investeringsaftrek’.

Terugverdientijd
Wat een warmtepomp aan rendement precies kan opbrengen, is afhankelijk van het type pomp, het te verwarmen volume van het pand en het dagelijkse verbruik. De precieze berekening daarvan kan een gespecialiseerde installateur opmaken. Gemiddeld zijn de aanschafkosten momenteel € 4.000 voor hybride warmtepomp tot € 10-25.000 voor bodemwarmtepompen en grondwaterwarmtepompen. 

Check voor eventuele actuele subsidiemogelijkheden en collectieve zakelijke regelingen de plaatselijke gemeente en de RVO. [https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde] . 

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook