uw-duurzame-installateur-logo 48 aangesloten
installateurs

Zakelijk een zonneboiler, is dit interessant? 

 

Met een zonneboiler verwarmt u op duurzame wijze water met zonnewarmte. Zo bespaart u op energie en verlaagt de uitstoot van CO2. Door de stijgende gasprijzen is het ook erg interessant voor bedrijven en industrieën die erg veel warm water gebruiken. Denk aan hotels, campings, wasstraten, zwembaden, de voedselverwerkingsindustrie en de tuinbouw. Vaak kunnen deze systemen ruim 50% van de totale warmwatervoorziening voor hun rekening nemen en de verwachting is dat dit percentage in de toekomst stijgt door nog geavanceerdere systemen.

 

Duurzame verwarming van water

Een zonneboiler bestaat uit een paneel met zonnecollectoren die energie uit UV-licht halen en omzetten in warmte. Dit paneel wordt meestal op een dak geplaatst. Daarnaast bestaat het uit een voorraadvat waarin het water wordt verwarmd. Dit verwarmde water stroom via de CV-ketel naar alle tapwaterpunten in het pand. Bij fel zonlicht kan de boiler temperaturen tot 90 °C bereiken.

 

Bijwarmen
De meeste systemen zijn nog wel gekoppeld aan een gewone CV ketel als buffer. Is het door de zonneboiler verwarmde water namelijk nog niet voldoende op temperatuur, dan wordt dat bijgewarmd door de tweede ketel. Toch kan dat al een besparing in stookkosten opleveren tot 60%. Het rendement van een zonneboiler is het hoogst in de zomermaanden als er volop zonlicht is. In andere maanden moet het systeem dus worden ondersteund.

 

Steeds geavanceerdere technologie
Zonneboilers zijn in principe vooral geschikt om tapwater te verwarmen, maar kunnen ook goed worden gecombineerd met lage temperatuur verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming. Bovendien gaat de ontwikkeling binnen deze technologie aardig snel, wat ervoor zorgt dat er steeds krachtigere zonneboilers op de markt komen die zijn in te zetten ter ondersteuning van bijvoorbeeld de normale centrale verwarming. 

 

Terugverdientijd zonneboiler

Welk rendement met een zonneboiler binnen uw bedrijf is te behalen, kan een gespecialiseerde installateur uitgebreid doorrekenen. Vaak worden zonneboilers aangelegd in combinatie met zonnepanelen, wat aardig wat investeringskosten kan besparen. 

De overheid en veel gemeentes stimuleren zakelijke verduurzaming en bieden regelmatig investeringssubsidies en fiscale kortingen. Deze wijzigen echter ook per jaar. Check bijvoorbeeld de actuele regelingen rondom de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en de mogelijkheden voor de ‘Energie Investeringsaftrek’ via www.rvo.nl

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook