Energie Investeringsaftrek (EIA) in 2015

Energie Investeringsaftrek (EIA) in 2015

Ook in 2015 kunnen bedrijven gebruik maken van Energie Investeringsaftrek (EIA) Wat houdt dit in? Bedrijven kunnen via de EIA investeren in duurzame energie en energiezuinige technieken. Het voordeel van de Energie investeringsaftrek zit hem in het feit dat je 41,5% van de investeringskosten kunt aftrekken van de fiscale winst. Dit bovenop de afschrijving die je normaal al doet.

eia

Door deze aftrek betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De Energie investeringsaftrek levert je gemiddeld 10% belastingvoordeel op. Dat is toch de moeite waard! Wat helemaal mooi is, is dat de investeringen in energiezuinige technieken uiteraard ook zorgen voor  een fors lagere energierekening.

Je kunt gebruik maken van de Energie investeringsaftrek wanneer je investering voldoet aan de volgende 3 criteria:

  • Een bedrijfsmiddel moet minimaal € 2.500 kosten.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de Energielijst en voldoet aan de voorwaarden. Deze lijst is hier te downloaden.
  • Het meldingsbedrag bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 118 miljoen per kalenderjaar per bedrijf.

In de Energielijst staat welke bedrijfsmiddelen in ieder geval in aanmerking komen voor de EIA en hoe de aanvraagprocedure in zijn werk gaat.

Daarnaast komen in aanmerking voor de EIA:

  • bedrijfsmiddelen die niet op de Energielijst staan, maar wel energie of fossiele brandstoffen besparen en een algemene besparingsnorm halen
  • de kosten van een energieadvies, onder bepaalde voorwaarden

Hoe maakt u gebruik van de regeling?

  1. Het  beste is om het stappenplan van RVO te volgen:
  2. Binnen 3 maanden na de investering doet u een melding bij het RVO.
  3. U ontvangt een ontvangstbevestiging die u moet bewaren bij uw boekhouding.
  4. Geef de energie-investeringsaftrek aan in uw aangifte. Daarna beslist uiteindelijk de Belastingdienst over uw aangifte. Eventueel wordt die beslissing ondersteund door een advies van Agentschap NL.

De EIA is een regeling van het ministerie van Economische Zaken en Financiën. Het budget voor 2015 is € 106 miljoen. Lees ook het artikel over welke middelen in aanmerking komen voor de EIA.