Energiemonitoring bedrijf

Energiemonitoring bedrijf

Weten waar u energie kunt besparen binnen uw bedrijf? Begin met energiemonitoring!  

Voor bedrijven die duurzaam willen ondernemen, is bewaken van de energiehuishouding een absolute must. Door inzicht in het dagelijks verbruik te hebben en de momenten van piekbelasting in kaart te brengen, is goed te analyseren waar energie te besparen valt. Bijvoorbeeld door over te gaan op LED-verlichting, het installeren van warmteterugwininstallaties of door het wagenpark elektrisch te laten rijden. Heel verstandig om dat nu alvast aan te pakken, want in 2023 dienen kantoorpanden van > 100m2, aan minstens energielabel C te voldoen. In 2030 zelfs aan label A (Bouwbesluit 2012). 

Slimme tools energiemonitoring

De huidige tools voor energiemonitoring op de markt kunnen allerlei overzichten maken. Zo tonen ze bijvoorbeeld real-time het gas- en elektriciteitsverbruik van machines, apparaten, verlichtingssystemen en verwarmingsinstallaties per dag of per uur. Vaak kunnen deze technische hulpmiddelen de gegevens per productie-eenheid, afdeling of vestiging individueel registreren. 

Sluipverbruik voorkomen door energiemonitoring

Handig aan deze tools is dat bedrijven hiermee direct kunnen inspelen op komende pieken of rustige momenten. Zo kan worden voorkomen dat installaties onnodig in bedrijf zijn tijdens bijvoorbeeld vakanties en weekends. Zonder dure investeringen te doen bespaart dat direct al stookkosten. Verder is met dergelijke data, veel makkelijker het rendement van duurzame maatregelen uit- en door te rekenen. Bovendien levert het betrouwbare data op, waarmee scherp kan worden onderhandeld met energieleveranciers.

Online overzicht & aansturing voor energiemonitoring

Energiemonitoringtools bestaan veelal uit een set digitale meters die aan de verschillende installaties worden gekoppeld. Ze worden uitgelezen via een (online) digitaal dashboard die de gegevens analyseert en overzichtelijk presenteert. De meeste geavanceerde systemen zijn ook zo ontwikkeld dat ze gekoppeld kunnen worden aan de gebouwbeheerssystemen waarmee de energiehuishouding optimaal op elkaar kan worden afgestemd. 

Besparen altijd haalbaar met energiemonitoring

Er zijn verschillende aanbieders van systemen voor energiemonitoring op de markt. De eenvoudigste versies zijn de systemen die gekoppeld zijn aan de ‘slimme meters’ die de netbeheerder/energieleverancier plaatst. Vaak bieden ze ook een zakelijke versie daarvan. Voor grotere bedrijfs- en industriële toepassingen bieden allerlei installatiebureaus uitgebreide, op maat gemaakte systemen met tal van geavanceerde functies. 

Neem contact met ons op als u ook wilt weten hoe u met energiemonitoring bespaart op uw energieverbuik.