Het échte verhaal van digitaal plannen!

installateur tablet planning

Digitalisering, ook jij als installateur hebt er mee te maken. Ligt er nog altijd een handgeschreven weekplanning bij de ingang? Maar wat moet je er voor doen om digitaal te gaan en is het uiteindelijk wel de moeite waard? We zetten de werking van digitaal plannen en de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Over het algemeen beginnen installateurs met digitaal plannen wanneer de inkoop en facturatie goed geautomatiseerd zijn. Daarna is digitaal plannen een logische volgende stap.

Abco de Munck van Syntess Software:

“De grootste uitdaging die ik bij installateurs zie, is het investeren in tijd. Voor de overgang naar digitaal plannen zijn niet alleen een scherm en iPads of ander device nodig. De werkvoorbereiders en monteurs moeten leren omgaan met de software. Vaak is een korte training al genoeg.”

De werking

Bij digitaal plannen wordt alles grafisch weergegeven (zie afbeelding). Alle projecten worden weergegeven als een balk. Hoe langer de balk, des te langer de klus duurt.

Digitaal plannen

De planning is in één oogopslag zichtbaar. Je ziet aan de open ruimtes precies welke monteur nog beschikbaar is. Uiteraard moet je rekening houden met reistijd. De monteur krijgt wijzigingen of nieuwe opdrachten binnen op zijn iPad.

Bij vertrek naar de volgende opdracht drukt de monteur op een knop. Hierdoor ziet de planner op kantoor op het grafisch planscherm een autootje verschijnen, de reistijd wordt op deze manier automatisch bijgehouden.

Als de monteur aankomt bij de klant, activeert hij de knop dat hij aan het werk gaat. Er verschijnt in het planscherm op de zaak in de balk een gereedschapskist in beeld. De planner ziet nu dat de monteur op locatie aan het werk is. Als de klus is afgerond, kan hij meteen het gebruikte materiaal invoeren.

Gebruikt materiaal en factureren

Bonnen schrijven is met de digitale werkbon verleden tijd. Zowel de inkoop- als verkoopprijs van de materialen zijn in het systeem bekend. Na afronding van de werkzaamheden kan de klant een handtekening zetten op het scherm van de iPad. Is de bon afgewerkt dan wordt de bon direct verzonden naar de administratie. De factuur staat dan eigenlijk al klaar.

Voordelen:

 • Dagelijks helder inzicht in de planning
 • Beter inzicht in de urenbesteding van de monteurs
 • Bonnen komen direct terug en blijven niet bij de monteur slingeren
 • Geen slecht leesbare bonnen meer
 • Overtypen bonnen voor facturatie niet meer nodig
 • Het is goed voor je imago. “Installatiebedrijf gaat met tijd mee”
 • Monteur kan vanuit huis direct naar klant
 • Monteur heeft alle informatie over het project altijd bij de hand

Nadelen/valkuilen:

 • Sommige monteurs denken dat ze gecontroleerd worden. Maak duidelijk dat het in ieders voordeel is.
 • Oudere monteurs hebben vaak wat moeite met omgaan met een iPad, investeer hier tijd in, je verdient het vanzelf terug.
 • Je hebt minder contact met de monteurs, zorg voor een balans. Je wilt ze niet van je vervreemden, betrokkenheid bij het bedrijf is belangrijk.

Heb je vragen over de overgang naar digitaal plannen met Syntess Software of andere vragen over het digitaliseren van bedrijfsprocessen? Neem dan contact op. Wij helpen je graag verder.

 


Whitepaper Uw duurzame Installateur gids

[av_button label=’Download het Whitepaper over Succesvol ondernemen’ link=’portfolio,2270′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-36ure5′ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.