Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak. Een goede ontwikkeling, want zo wekken we op een schone manier bruikbare energie op. Het enige nadeel is dat opgewekte zonne-energie vrijwel direct gebruikt moet worden, het overschot aan energie wordt momenteel teruggeleverd aan de energieleverancier. Jammer, want het zou mooi zijn als we deze goedkope zonne-energie zouden kunnen bewaren voor gebruik tijdens meer bewolkte dagen. Daar beginnen nu steeds meer oplossingen voor te komen in de vorm van zonne-batterijen en accu’s. Dit zal zeker in een stroomversnelling komen als het salderen gaat verdwijnen.
Werking thuisaccu’s
Accu’s en batterijen voor de opslag van zonne-energie werken als volgt:
– zonnepanelen werken energie op en leveren direct de energie door aan de apparaten in huis die om energie vragen
– het overschot aan opgewekte energie stroomt naar de thuisaccu, totdat deze zijn opslagcapaciteit heeft bereikt
– is de accu vol, dan wordt pas overschotstroom aan het elektriciteitsnet geleverd
– de energie uit de accu wordt gebruikt op momenten dat de energie niet via de zonnepanelen kan worden afgenomen
– is de accu leeg en is er ook geen zonnestroom dan pas wordt de stroom uit het elektriciteitsnet gehaald.
Dergelijke batterijen kunnen ook worden ingezet voor het opladen van elektrische auto’s
Batterijen voor thuisgebruik
Er zijn al een aantal merken batterijen en accu’s voor de opslag van zonne-energie op de markt, speciaal bestemd voor particulieren. Deze oplossingen zijn nog vrij duur en de opslag loopt uiteen van 2 tot 10 kWh. Het gaat vooral om Lithium-ion thuisaccu’s en de bekendste is de Tesla Powerwall. De kosten voor zo’n batterij lopen uiteen van 700 tot 1000 euro per kWh aan opslag.
Er bestaan ook loodzuur accu’s die veel goedkoper zijn. Deze kunnen echter niet sterk ontladen (slechts tot 50%) en daarmee blijft veel capaciteit onbenut . Dit type accu’s is qua formaat ook een stuk groter en minder compact dan Lithium-ion accu’s.
Goed afstemmen
Bij het kiezen van een thuisaccu is het belangrijk om de juiste capaciteit te bepalen; niet te weinig en ook niet te veel. Verder zal de accu vooral in de zomer zijn werk doen; in de wintermaanden is de zonne-opbrengst meestal te weinig voor een overschot. In de regel wordt geadviseerd voor kleine huishoudens een capaciteit van 4 kWh te nemen (2000 kWh verbruik/opwekking), voor een gemiddeld huishouden 7 kWh (3500 kWh) en grote gezinnen zullen goed uitkomen met 10 kWh (5000 kWh verbruik).
Installatie via deskundige
Niet alle batterijen kunnen zomaar op een bestaand zonnepanelensysteem worden aangesloten. Dat vergt nauwkeurige installatie en zal de ruimte waar de batterij wordt geplaatst aangepast moeten worden. Daarom adviseren we dit altijd te laten uitvoeren door een gespecialiseerde duurzame installateur.