Hoe werkt een omvormer?

Hoe werkt een omvormer?

De omvormer vormt een centraal onderdeel van een zonnestroominstallatie. Hij zet gelijkstroom om in wisselstroom. Gelijkstroom wordt opgewekt in de zonnepanelen; het netwerk in een huis of kantoor werkt daarentegen op wisselstroom. De elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnecellen wordt naar het netwerk van de gebruiker toegestuurd zodat die het licht aan kunt zetten, de computer kan gebruiken, koffie kan zetten, televisie kan kijken en alle andere dingen kan doen waarvoor hij of zij elektriciteit nodig heeft. Maar voordat het zover is moet de stroom worden aangepast aan de manier waarop die in het netwerk werkt, namelijk met wisselstroom. Het is deze noodzakelijke omzetting van gelijkstroom (in de zonnestroominstallatie) in wisselstroom (in het netwerk) waar de omvormer voor verantwoordelijk is.

MPP-tracking

De omvormer heeft nog meer functies. Een andere belangrijke functie is MPP-tracking. MPP staat voor Maximum Power Point. Zonnepalen zijn erop gericht om de maximale hoeveelheid elektriciteit uit de panelen te halen. Dit is echter geen voor de hand liggende opgave. De efficiëntie van een paneel hangt namelijk van veel dingen af, waaronder de temperatuur buiten en de hoeveelheid licht die er op de panelen valt (instraling). Hoe werkt een omvormer wat dat betreft? U kunt zich voorstellen dat als er een tak boven het dak hangt er minder zonlicht de panelen bereikt en dat dat van invloed is op het rendement van de installatie. Het systeem van de installatie moet dus altijd om weten te gaan met deze wisselingen. De systemen zoeken doorlopend op intelligente wijze de optimale balans van stroom en spanning op elk moment van de dag. Dit heet MMP-tracking.

 

Beveiliging

Er is nog een belangrijke rol weggelegd voor de omvormer. Hij moet de stroom en de spanning in de installatie en in het netwerk bewaken. Heel af en toe kan het voorkomen dat er een zonnecel beschadigd raakt, bijvoorbeeld doordat er iets op het dak is gevallen. Omdat de cellen in serie zijn geschakeld, zou dit betekenen dat er de stroom in het overgebleven gedeelte van het systeem te sterk wordt. De omvormer voorkomt dit door middel van automatische en flexibele aanpassingen aan de schakeling. Ook kan het zijn dat de spanning in het netwerk wisselt. Als die spanning bijvoorbeeld een keer te hoog is, mag de omvormer geen extra elektriciteit daaraan toevoegen.

Uw Duurzame Installateur heeft verstand van Zonnepanelen

Zo hoeft u geen belasting te betalen op de afschrijving van de zonnepanelen. Dit kan in uw geval leiden tot een voordeel van maximaal 25% bij uw vennootschapsbelasting en maximaal 52% bij uw inkomstenbelasting. Wilt u meer weten over de voordelen van zonnepanelen voor uw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van onze Duurzame Installateurs.