Hoe werkt zonne-energie?

Hoe werkt zonne-energie?

Iedereen weet natuurlijk dat onze zon ons warmte en licht geeft. En intussen weten ook veel mensen dat de zon ook stroom (energie dus) kan leveren door middel van zonnepanelen. Maar hoe werkt zonne energie nu eigenlijk?

Hoe werkt zonne-energie – kernfusie

We voelen allemaal wel de warmte van de zon en ’s zomers kunnen we lekker lang buiten zitten zonder het koud te krijgen en zonder een lamp nodig te hebben. Maar waar komt die energie eigenlijk vandaan? Want zelfs als het bewolkt is, wordt het ’s zomers niet echt snel koud. De zon is een enorme energiebron. De grootste en ook de duurzaamste op aarde. Binnen de zon vindt een proces plaats dat we kernfusie noemen. Bij deze kernfusie komt energie vrij in de vorm van licht en warmte, die wij uiteindelijk op aarde zien en voelen. In een uur stuurt de zon wel zoveel licht en warmte als wij in een jaar nodig hebben. Dat is wel 9000 keer de energie behoefte die wij op aarde hebben. Duurzame energie van de zon dus.

 

Zonnecellen

Mensen, dieren en planten gebruiken de zon al sinds het begin der tijden als bron voor licht en warmte. Nog niet zo heel lang kunnen we zonne-energie ook inzetten om elektriciteit op te wekken. Daar gebruiken we zonnepanelen voor. Zonnepanelen zijn opgebouwd uit meerdere met elkaar verbonden zonnecellen. Je ziet zonnepanelen niet alleen op daken, maar bijvoorbeeld ook op beweegbaar speelgoed, bij tuin- en straat lantaarns, rekenmachines en ook boeien op zee maken er gebruik van voor licht- en geluidssignalen. Zonnecellen zijn heel erg dun en ze bestaan uit twee lagen silicium, dat is een stof die je in zand kunt vinden. Als er zonlicht op een zonnecel valt dan begint er tussen de twee lagen silicium een elektrische stroom te lopen. Dit noemen we een photovoltaïsche (PV) reactie. Deze stroomspanning wordt door een omvormer, die onderdeel uitmaakt van een zonnepanelensysteem, omgezet naar wisselstroom. Deze stroom is geschikt is gebruik in onze huizen. Bijvoorbeeld voor huishoudelijke apparaten of een computer.

Schijnt de zon hier wel genoeg?

Nog niet al het zonlicht dat door de zonnepanelen wordt opgevangen, wordt omgezet in bruikbare stroom. Er wordt daar wel heel hard aan gewerkt. Het bekendste voorbeeld van het gebruik van zonnecellen is wel de Nuna Zonnewagen, waarmee geracet wordt in Australië. Deze wagen kan de zonne-energie al veel beter omzetten in energie dan de zonnepanelen op het dak. De vraag is: Werkt zonne-energie wel als er weinig zon is. Het kan in Nederland toch ook vaak bewolkt zijn. Zonnepanelen hebben echter niet de hele tijd direct zonlicht nodig hebben om stroom op te wekken, dus kunnen ze ook in Nederland goed gebruikt worden. Er schijnt hier uiteindelijk voldoende zon. Dus zelfs op een bewolkte dag werkt de zonne-energie. Wel is het natuurlijk zo dat in zuidelijke landen, en dus ook in Australië waar de Nuna onder meer door de woestijn rijdt, zonne-energie beter werkt, en zonnepanelen meer opleveren dan in Nederland.

Uw Duurzame Installateur heeft verstand van Zonnepanelen

Zo hoeft u geen belasting te betalen op de afschrijving van de zonnepanelen. Dit kan in uw geval leiden tot een voordeel van maximaal 25% bij uw vennootschapsbelasting en maximaal 52% bij uw inkomstenbelasting. Wilt u meer weten over de voordelen van zonnepanelen voor uw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van onze Duurzame Installateurs.