Kan ik mijn bedrijf ook koelen met de zon?

Kan ik mijn bedrijf ook koelen met de zon?

Zonne-energie gebruiken om bedrijfsruimtes te koelen, kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via de installatie van een warmtepomp in combinatie met zonnepalen voor de stroomtoevoer. Dit werkt dan in de winter als verwarming waarbij koude buitenlucht wordt omgezet in warmte. In de zomer verloopt het proces andersom: de warmtepomp zet warme aangevoerde lucht om naar koele lucht en koel water. Hoe dichter het circuit van verarmingsbuizen en hoe beter de isolatie, hoe efficiënter en zuiniger het systeem de ruimtes koelt en verwarmt. 

Koelen met thermo-akoestiek

Een van de nieuwste manieren om bedrijfsruimtes met hulp van de zon te koelen is thermo-akoestiek. Het is een nog efficiëntere en schonere methode omdat hierbij geen schadelijke koelvloeistoffen worden gebruikt en ook geen elektriciteit. 

In principe werkt thermoakoestiek net als het koelen met een gewone warmtepomp en levert koud water op. In plaats van dat dat via lucht, een koudemiddel en een compressor gebeurt, wordt zonne-energie omgezet in akoestische golven die op hun beurt worden omgezet in koeling. Ander voordeel van dit proces is dat het apparaat ook geen bewegende delen bevat, waardoor het nauwelijks onderhoud nodig heeft. 

Deze techniek is door zijn grootte vooral interessant voor industriële settings en bedrijven waarbij een goede, constante koeling essentieel is voor de productie, denk aan de voedselverwerkingsindustrie. Momenteel is de techniek nog volop in ontwikkeling en er zijn ook nog maar enkele bedrijven die het aanbieden. 

Koeling uit WKO

Koeling kan ook worden gehaald uit de Warmte Koude Opslag techniek. Hierbij worden er diep in de bodem warmte- en koude opslagbronnen aangelegd. Behalve voor warm water, kan dit systeem ook worden ingezet voor de distributie van koud water. Het is een circulair systeem: bij WKO wordt warm water naar allerlei distributiepunten rondgepompt, het koelt tijdens dat proces af en dat wordt vervolgen weer in de grond opgeslagen en later gebruikt voor de koeling van huizen en bedrijven.