Laadpaal management systeem bespaart SchipholTaxi duizenden euro’s

Laadpaal management systeem bespaart SchipholTaxi duizenden euro’s

Meerdere laadpalen op één elektriciteitsaansluiting leidt al snel tot een capaciteitsprobleem. SchipholTaxi bespaart duizenden euro’s op verzwaring van de aansluiting door de inzet van het slimme laadpaal management systeem van Cohere. Daarmee laden zij hun bijna 100 elektrische Tesla taxi’s 30% sneller op, zonder gevaar op overbelasting.

Laadpaal management systeem bespaart SchipholTaxi duizenden euro’s

Door de inzet van een slim laadsysteem kunnen elektrische taxi’s voor Schiphol dertig procent sneller laden. Omdat taxi’s SchipholTaxi Cohere 2gebruik maken van snelladers en normale laadpunten, is verdelen van elektrisch vermogen cruciaal. Cohere heeft in samenwerking met de TU Delft een slim laadpaal management systeem ontwikkeld en is nu bij SchipholTaxi geplaatst door BAM. SchipholTaxi is het eerste bedrijf dat gebruik maakt van de slimme technologie waarbij vier DC snelladers en twintig normale AC laadpunten optimaal op elkaar worden afgestemd. Hierdoor kunnen de 96 elektrische taxi’s dagelijks dezelfde ritten aan als dieseltaxi’s.

Sinds begin dit jaar mogen er alleen nog maar elektrische taxi’s vanaf Schiphol rijden. Dat is een gigantische omslag, die ook gevolgen heeft voor de laadinfra, immers elektrische taxi’s moeten zo snel mogelijk weer volgeladen zijn. Gamis el Bouakili, directeur SchipholTaxi: ´Onze chauffeurs rijden vaak meer dan 300 km op een dag. Dat vereist meer dan één keer laden, omdat we werken met een minimale range. Tegenwoordig gebruiken we daarom tijdens dienst vooral de snelladers, en tussen diensten door en ’s nachts de normale laders´.

 

Wijkcentrale

De vier snelladers (60 kW per stuk) en twintig normale laders (22 kW per stuk) vragen veel vermogen. Ter illustratie: er is één complete wijkcentrale nodig om alle laders tegelijk van stroom te voorzien. Zonder de slimme laadtechnologie Maxem® was volgens de netbeheerder de enige optie een industriële transformator te gebruiken, maar de kosten hiervoor bleken enorm.

Slimmere laadpalen

In de zoektocht naar een betere oplossing hebben BAM Infra en Cohere de handen ineengeslagen. Als de snelladers worden gebruikt, schaalt het vermogen van de AC laders automatisch terug. Hierdoor is plaatsing van een industriële transformator overbodig en kunnen alle laadpunten dertig procent sneller laden als de 60kW snelladers niet worden gebruikt. Een oplossing die duizenden euro’s scheelt. ´Onze klanten zijn zeer tevreden over een elektrische rit. Dus voor ons is het zaak om zoveel mogelijk te rijden en minder te laden. Ik denk dat het ons is gelukt dit slim aan te pakken.´,  aldus El Bouakili.

Lees meer over Maxem voor industriële toepassingen

Lees meer over Maxem voor thuis