LED-verlichting in kantoren wordt verplicht, bent u al overgestapt?

LED-verlichting in kantoren wordt verplicht, bent u al overgestapt?

LED-verlichting in kantoren verplicht, bent u al overgestapt?

Afgelopen najaar werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen om bedrijven per 1 juli 2020 te verplichten uitsluitend nog LED verlichting toe te passen. Momenteel is het nog geen wetgeving, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Toch is het slim nu al over te stappen naar LED. Behalve een flinke reductie van CO2 biedt het financieel voordelen, denk bijvoorbeeld ook aan minder onderhoudskosten. En het zal nodig zijn om in 2023 aan de label C-verplichting voor kantoren te kunnen voldoen.  

Slim omgaan met verlichting

Met het overstappen naar LED kunnen aanzienlijke winsten worden behaald. Gemiddeld gaat namelijk 20% van de energie in kantoor- en bedrijfsgebouwen op aan verlichting. Naast het vervangen van de traditionele TL-, gloei- en halogeen verlichtingsbronnen door LED-verlichting, brengt ook verstandiger omgaan met verlichting veel op. Zo kan er met slimme bewegingssensoren en tijdschakelaars voor worden gezorgd dat lampen alleen aangaan als ruimtes daadwerkelijk worden gebruikt.

Verdere voordelen van LED-verlichting in kantoren: 

  • Tegenover de hoge lichtopbrengst staat een laag energieverbruik en deze lampen produceren veel minder warmte dan traditionele verlichting. 
  • LED kan zeer klein en flexibel worden uitgevoerd en is dus goed toe te passen op lastig bereikbare plekken.
  • Omdat de lichtbundel helder, gelijkmatig en zonder flikkering wordt verspreid, is het erg geschikt voor de proces- en fijnmechanische productietechnologie. 
  • LED-verlichting kan tegenwoordig ook goed als sfeerverlichting worden toegepast.
  • Tenslotte: LED lampen gaan zo’n 35 x langer mee dan traditionele lampen, dus het bespaart indirect ook op onderhoudskosten. 

 

Nu vervangen 

Overstappen op LED-verlichting in kantoren betekent een flinke investering, maar is snel terug te verdienen door de grote energieopbrengst. Bovendien kan vaak een deel worden teruggevorderd via de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor bedrijven. 

Kies voor kwaliteit

Omdat er nogal verschil zit in de kwaliteit van aangeboden LED-verlichting, is het belangrijk om nauwkeurig te kijken naar de lichtopbrengst en het stroomverbruik van aan te schaffen LED’s. Vaak kunnen LED-lampen prima in bestaande armaturen worden geplaatst, maar de meeste winst valt te behalen door lampen compleet te vervangen door LED’s mét bijpassende LED-armaturen. Daarin zijn de lamphouder, driver en koeling namelijk helemaal op elkaar afgesteld en dat zorgt voor de meeste energiewinst. Uw lokale verlichtingspecialist of LED adviseur kan u daar uitgebreid over informeren.
Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van onze Duurzame Installateurs.