monitoring van energie

monitoring van energie

Weet u wat u zakelijk verbruikt of opwekt aan energie? 

Wat we zakelijk verbruiken aan energie, zien we vaak pas op de energierekening die per maand moet worden voldaan. Maar heel precies inzicht van het verbruik per dag of per uur geeft dat niet. De slimme meters tegenwoordig zijn al een stap vooruit met de monitoring van energie en daar zijn momenteel ook allerhande zakelijke apps en energiemanagers aan te koppelen. Daarmee volgt u real-time de energiehuishouding en u kunt ook uitlezen hoeveel energie uw bedrijf opwekt. De meest geavanceerde systemen worden gewoonlijk op maat ingericht zodat u per afdeling, productielijn en systeem de cijfers op een rij krijgt.

Besparen op sluipverbruik

De verzamelde energiedata geeft grip en u ziet direct waar nog veel te besparen valt. Zo maakt het ook sluipgebruik inzichtelijk. Zet u betreffende systemen en apparaten uit en niet meer op standby, dan kan dat bedrijfsbreed al 5 tot 10% besparing opleveren. Denk ook de verwarming in ruimtes lager draaien als die ruimtes op dat moment toch niet worden gebruikt. Of verlichting uitschakelen in de weekends en vakanties. Dit zijn allemaal besparende maatregelen waar geen investering voor nodig is. 


Verplicht rapporteren

Vanuit de overheid worden bedrijven ook sterk gestimuleerd om hun energiehuishouding goed te monitoren en inzichtelijk te maken. Bedrijven die 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (of equivalenten) verbruiken, zijn daar al toe verplicht te rapporteren in het kader van de energiebesparingsplicht en de daaraan gekoppelde informatieplicht.

Totaaloverzicht monitoring

Momenteel zijn er al zeer geavanceerde monitoringssystemen op de markt die op alle aspecten van het gebouw en terrein inzicht geven, zoals:

Bij de meest geavanceerde systemen kan het resultaat van al deze data ook worden gekoppeld aan gebouwbeheerssystemen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld de automatische inschakeling van verlichting en klimaatbeheersing worden afgestemd op het gebruik van de ruimtes. Er is wat dat betreft steeds meer mogelijk. Een gespecialiseerde installateur laat u graag de mogelijkheden zien. Neem contact op met Uw Duurzame Installateur.