uw-duurzame-installateur-logo 51 aangesloten
installateurs

Vanaf 1 juli kunnen grote ondernemingen geen langere betaaltermijn dan 60 dagen afspreken met mkb’er als leverancier. Overeenkomsten met een betaaltermijn van meer dan 60 dagen worden nietig verklaard. De betaaltermijn wordt omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen. Als de afnemer de factuur pas na die 30 dagen betaalt, is wettelijke handelsrente verschuldigd over elke dag langer dan de 30 dagen.

Op dit moment is de wettelijke handelsrente 8% per jaar. Op de website van wettelijkerente.nl  kunt u berekenen op welke wettelijke handelsrente u recht heeft.

Deze vordering blijft vervolgens 5 jaar in rechte afdwingbaar. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een dergelijke vordering pas in te stellen nadat de handelsrelatie is geëindigd of wanneer er in een bepaalde periode meerdere facturen te laat zijn voldaan.

Misschien wel het belangrijkste effect van deze wet zal echter zijn, dat grote ondernemingen in het kader van het naleven van de afspraken en/of vanwege hun beleid om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, niet in strijd met de wet mogen handelen. Binnen sommige sectoren staan zelfs stevige sancties op het niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Een grote onderneming kan het zich daarom vaak niet veroorloven om in strijd met deze wet te handelen.

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook