uw-duurzame-installateur-logo 51 aangesloten
installateurs

BIM, wat moet je er als installateur nu eigenlijk mee? Moet je er wel of niet aan beginnen? En wat brengt het allemaal met zich mee?

Het Bouw Informatie Model (BIM) is een systeem waarmee kan worden samengewerkt door architect, constructeur, aannemer en installateur. Het systeem is 3-dimensionaal. Alle partijen kunnen hun kennis en informatie kwijt in het model. Hierdoor kunnen verantwoordelijkheden en taken eenvoudig worden verdeeld.

De eerste keer dat BIM gebruikt werd was in 1998 bij de bouw van een brug in de Verenigde Staten. Het heeft even geduurd maar nu kan je er bijna niet meer omheen. Grote bouwbedrijven en installatiebedrijven werken er al mee. Grote overheden werken al alleen met partijen die BIM gebruiken.BIM

Ben Pol, Business Development Manager ABB: “BIM is geen hype, het is een onderdeel van de digitalisering. In 2016 wordt het model zelfs onderdeel van de HBO-studies Bouwkunde en Installatietechniek.”

“Met de recessie die in 2008 begon, begon er nog iets anders. De digitalisering is een feit, BIM maakt hier onderdeel van uit”, aldus Ben Pol. “Installateurs willen het misschien wel, maar kunnen niet meer terug naar de goede oude tijd. Ze moeten mee met alle innovaties, anders wordt overleven lastig. 

Moet je als klein- of middelgroot installatiebedrijf ook aan BIM beginnen?

Ben Pol vindt dat iedere middelgrote installateur dit echt zelf moet weten: “Bedenk als installateur wat je corebusiness is. Aan de gang gaan met het model is kostbaar, maar kan uiteindelijk ook veel opleveren. Kijk naar je klanten en je werkzaamheden.

Heb je veel projecten geschikt voor BIM? Neem dan een BIM-specialist in dienst. Heb je toevallig een BIM-project, dan zijn er ook BIM-specialisten in te huren per project.”

Woningcorporaties

Voor woningcorporaties is BIM ideaal. Met BIM krijgen ze een goed beeld van hun panden. Daarnaast krijgen ze antwoord op de vragen:

–       Hoeveel m2 is het pand precies?

–       Welke installaties bevat het pand?

–       Wanneer moet er welk onderhoud uitgevoerd worden?

De laatste vraag is natuurlijk voor installateurs interessant. Doordat de woningcorporaties zelf inzicht hebben in welk onderhoud er gedaan moet, kan je als installateur makkelijker onderhoudscontracten afsluiten.

Voortrekkersrol van ABB

ABB stimuleert BIM op verschillende manieren. Natuurlijk allereerst door erover te praten met relaties.

Daarnaast is Ben Pol lid van de stuurgroep van ETIM. (ETIM ontwikkelt wereldwijd één classificatie voor technische producten) “Wij maken een bibliotheek voor de installatiesector, zodat iedereen dezelfde taal spreekt. Voor het werken met BIM is dat van groot belang.”BIM

Ook maakt Ben Pol vanuit ABB deel uit van de programmaraad van de Bouw Informatie Raad (BIR). Ben Pol: “ETIM RT en de BIR heeft de Stichting BIM loket mede opgericht. Uiteindelijk moet iedereen die een bijdrage levert aan BIM hier vindbaar zijn. De kennis van BIM wordt zo nationaal en internationaal op één plek ondergebracht. Het is een adoptieproces. Een groot deel van het geheel moet nog ontwikkeld worden.

Toekomst ABB en BIM

“De producten van ABB zullen in de toekomst steeds meer gericht worden op het gebruik van BIM. Naast de traditionele/standaard verpakkingen zullen er in de toekomst productlijnen komen waarin producten in bepaalde aantallen worden verpakt. Deze zijn dan speciaal voor BIM-doeleinden, efficiënter en duurzaam”, aldus Ben Pol.

BIM is niet meer te negeren. Misschien gebruik je het nog niet, maar zorg dat je op de hoogte bent van BIM. Neem eens contact op met Uw Duurzame Installateur of ABB. Wij helpen je graag verder.

 

 

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook