uw-duurzame-installateur-logo 51 aangesloten
installateurs

Bedrijven kiezen steeds vaker voor een duurzaam pand. Dit geldt ook voor de Bakker Groep uit Coevorden die na 65 jaar uit haar oude jasje was gegroeid. De duurzame doelstellingen zijn gewaarborgd in een BREEAM-certificering van hun nieuwe complex. Om dit ingrijpende nieuwbouwproject in goede banen te leiden vroeg Bakker hulp bij Rexel, installatiebedrijf Langeland-Borgman, Hager, technisch adviesbureau KOVO en PS Nederland.

BREEAM

“Het oude complex was te klein en door de sterke groei van ons bedrijf moesten we uitbreiden”, aldus directeur Hinke Bakker van Bakker Groep Coevorden. “We kochten daarom een stuk grond met een oppervlakte van 22.800m2, tegenover onze andere panden aan De Hulteweg in Coevorden. Hier wilden we meerdere bedrijfsruimtes realiseren met onder andere kantoren, werkplaatsen, technische ruimtes, magazijnen en opslagloodsen.”

Bakker had een aantal eisen voor het nieuwe complex. “Het gebouw moest een positieve uitstraling hebben. Het personeel moest zich er prettig voelen en het energieverbruik en de milieubelasting moesten zo laag mogelijk zijn. Tot slot moest het gebouw voldoende doorgroeimogelijkheden hebben. We zijn met een aantal partijen, waarmee we langdurige relaties hebben, om de tafel gegaan om een plan te ontwikkelen. Al snel kwam BREEAM om de hoek kijken. BREEAM is een methode om de duurzame prestaties van een gebouw te bepalen.”image001

Projectplan

Maar waar begin je als je volgens de BREEAM-certificering wilt werken? Installateur Peter Mulder van Langeland-Borgman: “Bij BREEAM draait het om allerhande aspecten zoals het gebruik van materialen, water en energie, maar ook afval en vervuiling. Ieder aspect heeft een eigen beoordelingsrichtlijn, met bijbehorende duurzaamheidsdoelstellingen en criteria. Bij het behalen van een criterium worden punten toegekend. Uiteraard wilden we een zo goed mogelijke score behalen. We zijn daarom met Hager, fabrikant van elektrotechnische installatiesystemen, technisch adviesbureau KOVO, en PS Nederland, ontwikkelaar van elektrotechnische systemen, gaan praten en schetsen. Zo hebben we gezamenlijk een plan van duurzame maatregelen en toepassingen gemaakt. Door korte lijntjes en vertrouwen in elkaar is dit prachtige complex tot stand gekomen.”

Duurzame oplossingen

Na de ontwerp- en ruwbouwfase leverde en monteerde Mulder de duurzame installaties: “Het complex heeft bijvoorbeeld een warmte-koudeopslag in de bodem. Dit systeem zorgt ervoor dat de individuele ruimtes gekoeld of verwarmd worden. Ook is er een energiezuinige hoogfrequente verlichting geïnstalleerd en worden diverse installatieonderdelen gestuurd door aanwezigheidssensoren.”

Door het hele pand zijn daarnaast zogenoemde zekerheden ingebouwd. Mulder: “Een voorbeeld hiervan zijn de kleppen in de leidingen van de toiletten. Deze zijn verbonden met het licht. Wanneer het licht in een toilet uitgaat, sluiten de kleppen automatisch. Zodra iemand het toilet binnenkomt, gaat het licht automatisch aan en openen de kleppen weer. Hierdoor kunnen er geen lekkages ontstaan als het licht uit is. In dit project lopen E- en W-installaties dus in elkaar over. Een KNX-systeem stuurt alles aan.”

KNX-systeem

Het gehele pand en de omliggende gebouwen zijn voorzien van een KNX-installatie. Die zorgt ervoor dat zowel E- als W-installatieproducten met elkaar communiceren. Mulder: “Het ontwerpen van het KNX-plan heeft veel tijd gekost. We hebben met alle partijen goed naar de mogelijkheden gekeken. Ook moesten we rekening houden met de BREEAM-eisen. Wat mag wel en wat mag niet?” Uiteindelijk is er een goedwerkend systeem uitgerold. Bakker: “Door een simpele druk op de knop is het hele gebouw in de nachtstand te zetten. Alle verlichting gaat dan uit en de verwarming wordt laag gezet. Hiermee bespaar je veel energie.”

Voorbeeld voor de sector

Na drie jaar van overleggen, ontwerpen en bouwen is vorig jaar september een duurzaam gebouw opgeleverd dat aan de BREEAM-kwalificatie ‘very good’ voldoet. De Bakker Groep heeft hiermee een energiezuinig pand dat jaren vooruit kan. “Maar het grootste voordeel is toch wel dat we door de BREEAM-certificering regelmatig in de spotlights staan”, aldus Bakker. “We zijn een voorbeeld voor veel bedrijven waar we voor werken. Ook worden we regelmatig benaderd voor het beantwoorden van vragen of het geven van tips. Mensen willen graag weten hoe we dit project hebben aangepakt. Niet alleen de klanten zijn enthousiast. Het is ook prachtig om te zien hoe blij onze medewerkers zijn met hun nieuwe werkplek. Ze zijn trots dat ze hier mogen werken. Een beter compliment kun je niet krijgen!”

 

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook