uw-duurzame-installateur-logo 51 aangesloten
installateurs

Installateurs klaargestoomd voor de toekomst

Ruim 80% ziet veel kansen in de installatietechniek in 2021.

Op de Netwerkdag van Uw Duurzame Installateur, Elektrotransfer en ComforTrend op woensdag 12 december zijn ruim 100 installateurs, fabrikanten en groothandels aanwezig om zich voor te bereiden op de toekomst. Het thema van de dag is ”Ondernemen in de installatietechniek in 2021”.

(onderaan staat een korte foto-impressie)

De groep vooruitstrevende installateurs liet zich inspireren en bijpraten door Trendwatcher Vincent Everts, Managementconsultant Ger Zwartendijk en twee sprekers van Randstad Techniek: Gerco Guijt en Robert van der Ploeg.

De heren van Randstad Techniek startten. Bijna alle aanwezige installateurs zijn al een tijd hard op zoek naar goede monteurs of werkvoorbereiders. Uit de presentatie kwam naar voren dat werknemers de volgende 3 zaken het belangrijkste vinden van een nieuwe werkgever: Aantrekkelijk salaris en arbeidsvoorwaarden, een prettige werksfeer en een goede balans tussen werk en privé. Tijdens de discussie kwam naar voren dat installateurs met het ook op mindere tijden hun werknemers beter extra kunnen belonen met een bonus, dan structureel hun salaris te verhogen.

Daarna volgde een energieke presentatie van Vincent Everts. Hij nam de aanwezigen mee in de wereld van big data, Internet of Things, Artificial Intelligence, slim wonen, elektrisch rijden en nog veel meer. Met zijn 246 sheets in een uur en al zijn energie zette hij menig installateur en fabrikant aan het denken. Veel discussie daarna. Gaat het echt zo hard als Everts zegt? Hebben we straks allemaal een Google praatzuil in huis? Rijden we echt elektrisch? De boodschap van Vincent was: De installatiebranche zit op een goudmijn, maar pas je aan! Zorg dat je personeel alles van software snapt, zorg dat je begrijpt wat je klant wil, denk met je klant mee, en zorg dat er meer vrouwen in de branche komen!

Ger Zwartendijk van Management Centrum uit Arnhem deelde zijn kennis over bedrijfsoverdracht en gaf hiermee antwoord op de vragen: Wat is je bedrijf waard? Houd je wel genoeg over bij verkoop? Hoeveel heb je eigenlijk nodig om te stoppen met werken ( ongeveer 9 ton).Hoe zorg je ervoor dat je bedrijfswaarde stijgt? En wie zijn geschikte overnamekandidaten? Hoe maak je je bedrijf klaar voor verkoop? Vincent Everts praatte tijdens de borrel nog even na met Ger Zwartendijk over:

  • Gemiddelde winst van een installatiebedrijf
  • Kostprijs van een monteur
  • Hoeveel bedrijven maken nu nog verlies?
  • Hoe maak je je bedrijf klaar voor de verkoop?
  • Neem afscheid van je klanten ( de slechte dan)
  • Hoe bepaal je de waarde van je je bedrijf? ( Hoeveel keer de winst?)
  • Wat is de gemiddelde winst per werknemer?
  • Wat is doet een top-installatiebedrijf of beter dan een gemiddelde installateur?

Dit werd een heel leerzaam interview: https://www.youtube.com/watch?v=hXjffbNljCM&feature=youtu.be

Jorge Bernardo van InterANS Installatietechniek uit Diemen: “Ik ben selectiever geworden in het aannemen van werk. Wij pakken nu voornamelijk werk aan waar we ook echt goed in zijn. En natuurlijk ook waar we geld op kunnen verdienen. Dit geldt ook voor de toekomst richting 2021. Je moet je personeel inzetten op de goede klussen, niet alleen goed voor je bedrijf, maar ook voor de monteur zelf. Daar wordt iedereen blijer van.”

Een paar installateurs zijn toch nog een beetje afwachtend. Ze hebben zeker vertrouwen in zichzelf, maar hebben echt nog wat twijfel bij hoe de markt zich gaat ontwikkelen.

Caspar Norg, oprichter van Uw Duurzame Installateur: “Het is wel duidelijk dat de groep vertrouwen heeft in de toekomst. We praten de installateurs continu bij over de ontwikkelingen en uitdagingen in de markt.

De kracht van de groep is de kennisdeling, er is onderling veel vertrouwen. Door open te praten over de uitdagingen krijgt men nieuwe inzichten en creëer je met de groep kansen om te groeien.”

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook