uw-duurzame-installateur-logo 51 aangesloten
installateurs

De introductie 5 jaar gelden van de eerste led panelen was een aardige revolutie in verlichtingsland. Eindelijk was daar de oplossing die de puntverlichting van een led transformeerde naar een bruikbaar lichtend oppervlak. Dat ging ook niet zonder slag of stoot, de gelijkmatige lichtverdeling en de hoge helderheid van de opalen plaat waren lang een punt van aandacht. De techniek staat op dit gebied zeker niet stil en inmiddels zijn er al goede oplossingen voor deze problemen o.a. de Solar Light led panelen voorzien indirecte lichttechniek en Nano prismatechniek.

60x60 inbouw modus ledLED panel classic

Bij led panelen denkt men meestal aan de klassieke uitvoering: de 12mm dunne aluminium profielen voorzien van een opalen afscherming, waarbij de led’s in de smalle aluminium rand de opalen plaat aan de zijkant instralen. Deze uitvoering wordt nog steeds veel toegepast maar heeft ook zo zijn beperkingen. De profielen zijn niet 12mm hoog maar hebben vaak ook nog een driver daar bovenop zitten die 50-60mm hoog is. De led’s kunnen in dit smalle profiel hun warmte vrij slecht kwijt. Hoe meer licht je er uit wilt hebben hoe groter het probleem en des te hoger de helderheid van de opalen plaat. Een thermografische foto van een dergelijk paneel maakt al snel duidelijk dat de warmte niet tot nauwelijks aan de achterzijde van het armatuur wordt afgegeven wat ook invloed heeft op de levensduur van de led’s.

De verbeterde opalen versie

Eén van de oplossingen is de led’s niet via de zijkant maar beter verspreid via de achterzijde door een opalen plaat heen te laten stralen. Dat lost in ieder geval het warmteprobleem op. Wil je dan ook nog de helderheid aanpakken waardoor ze toepasbaar zijn in kantoren, dan kun je dat oplossen zoals bij het COMFORT led panel van Solar Light. Hierbij wordt het led licht schuin omhoog naar spiegels aan de achterzijde van het armatuur gestuurd die het dan naar beneden door een opalen plaat stuurt. Deze techniek heeft als resultaat dat de helderheid (UGR) lager wordt dan 19 wat volgens de norm een voorwaarde is voor toepassing voor werkplekken in kantoren.

Panelen met roosterafscherming

Een aardige tussenoplossing zijn panelen die voorzien zijn van een beeldschermvriendelijk rooster. Hierbij wordt bijvoorbeeld de T5 lamp vervangen door led units of led strips achter een extra opaal afscherming die voor de lichtspreiding zorgt. Als je het niet weet dan zie je nauwelijks dat er in een dergelijk armatuur een led oplossing zit. Deze uitvoering wordt vaak gekozen omdat het veel lijkt op de bestaande installatie maar levert minder besparing op. Door de extra opalen afscherming en het rooster gaat wel wat licht verloren waardoor de terugverdientijd iets langer is dan een goede opaal oplossing maar deze afscherming wordt wel als heel prettig ervaren.

Nano prisma techniek

Eén van de laatste ontwikkelingen is de Nano prismatechniek, een oplossing die we ook al kennen uit de T5 in-en opbouwarmaturen. Ook daar hebben we te maken met hele compacte 16mm fluorlampen met een hele hoge helderheid zoals bijvoorbeeld de 550mm lange 24W lamp die veel in 600x600mm inlegarmaturen wordt toegepast.

De techniek is heel eenvoudig: de afscherming bestaat uit 10.000 kleine prismaatjes die stuk voor stuk een heel klein deel van de verlichting voor hun rekening nemen en hebben dus allemaal een andere uitstralingshoek. In de kijkrichting in een kantoor zie je dus maar een paar heldere prisma’s, de rest van de plaat valt niet in je kijkrichting en wordt als donker ervaren.

led

Deze techniek is dus heel goed toepasbaar voor led panelen en kan met veel minder plaatsoppervlak volstaan dan met de klassieke opalen panelen. Een groot voordeel is ook dat het licht een veel kortere afstand hoeft af te leggen door materiaal met een hogere lichtdoorlatendheid wat veel efficiënter is. Zo kan je met een Nano prisma led panel van 36W een 4x14W T5 armatuur vervangen zowel qua lichtopbrengst als afscherming iets wat met een opaal oplossing niet lukt.

We kunnen alle oplossingen leveren en met led wil je in eerste instantie energie besparen. Maar er is ook zoiets als smaak, toepassing en terugverdientijd van de investering. In alle gevallen kunnen we de beste oplossing aan u voorleggen voor uw specifieke situatie.

Solar Light: LED’s be clear

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook