Heeft u ook flexibel of tijdelijk personeel? Er gaat een hoop veranderen in de wetgeving. De belangrijkste 4 veranderingen per 1 januari 2015 op gebied van tijdelijk personeel voor u op een rij.
1. Doorbetaling loon, ook al is er geen werk
Misschien heeft u het ook, een goede tijdelijke medewerker die u niet hoeft uit te betalen als hij niet werkt, ideaal toch? Dit is vastgelegd in zijn contract voor zes maanden. Nu mag u deze periode van zes maanden onbeperkt verlengen in de cao, na de jaarwisseling mag dit niet meer.
2. Geen proeftijd
Past u ook bij nieuwe werknemers een proeftijd toe? Let op: in tijdelijke contracten van maximaal zes maanden mag u met ingang van 1 januari 2015 geen proeftijd meer opnemen. Dit geldt ook voor een daarop aansluitend contract.
3. Concurrentiebeding
Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Wie kent de uitspraak niet? Alleen wilt u toch eigenlijk niet dat de werknemer die bij u weggaat, al zijn kennis bij de buren gaat brengen.
Vanaf 1 januari mogen er in tijdelijke contracten alleen nog bij bijzondere omstandigheden een concurrentiebeding opgenomen worden.
4. Boete bij beëindiging of verlenging tijdelijke contracten
Heeft uw werknemer een contract voor bepaalde tijd van zes maanden of langer dat eindigt? Dan moet u uiterlijk één maand voor het einde van het contract schriftelijk aan uw werknemer laten weten of het contract wel of niet verlengt wordt.
Boete:
Ssssttt! Niks over deze regeling zeggen tegen uw personeel! Alleen uw werknemer kan maximaal twee maanden na het einde van het contract deze boete bij u komen claimen. Als u een week te laat bent met het schriftelijk laten weten, kost het u een week salaris, bij twee weken te laat twee weken salaris, etc. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal een maandsalaris van de werknemer.
Tip: Denk bij verlenging van het contract ook aan eventuele veranderde arbeidsvoorwaarden, zoals eigen bijdrage bedrijfsauto, aantal vakantiedagen, pensioenregelingen, etc.