uw-duurzame-installateur-logo 51 aangesloten
installateurs

1100 nieuwe LED-armaturen bij Royal Lemkes in Bleiswijk

 De wens was een energieneutraal pand, dat is gelukt! Na het plaatsen van bijna 4000 zonnepanelen op het dak van Royal Lemkes in Bleiswijk, door Elektro technisch bureau Hogenes uit Alphen aan den Rijn, was de verlichting van 16 jaar oude tl-armaturen ook toe aan vernieuwing. Royal Lemkes uit Bleiswijk verhandelt in de bedrijfsruimte van 17.000m2 tuin- en Hogeneskamerplanten door heel Europa.

De aanpassing van de verlichting in de grote distributiehallen vroeg om een aanpak op maat. ETB Hogenes heeft uitgebreid verschillende oplossingen getest om zo tot een ultiem resultaat te komen.

Meten = weten

Voor het meten van de optimale energiebesparing is er eerst een proefopstelling opgezet met 3 verschillende lichtlijnen in een van de distributiehallen:

–       een lichtlijn met bestaand armatuur en nieuwe lichtbronnen

–       een lichtlijn met bestaand armatuur en retro fit LED-bronnen

–       een lichtlijn met nieuwe LED-armaturen in het bestaande VEKO profiel

Uit deze testcase bleek dat het armatuur het beste vervangen kon worden door nieuwe LED-armaturen. Dit was technisch de beste oplossing met de laagste operationele kosten en de juiste lichtopbrengst.

Marcel Hogenes, technisch directeur ETB Hogenes: “Door nauwe samenwerking en goede communicatie met de klant en met fabrikant Philips hebben we hier echt een case van kunnen maken en het project heel succesvol kunnen uitvoeren.”

Aanpassing armaturen

Philips heeft alle 1100 armaturen zo aangepast dat ze op bestaande VEKO lichtlijnen konden worden geïnstalleerd. Naast deze oplossing heeft ETB Hogenes ook nog 500 armaturen in de kantoren vervangen door Philips LED armaturen met geïntegreerde daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie.

Besparing

De totale besparing op de energiekosten met deze oplossing is ongeveer 75%. Het verbruik is van 600.000 kWh gedaald naar 165.000 kWh. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van bijna 125 huishoudens.

Partner Philips

Hogenes: “Na het testen met verschillende fabrikaten zijn we uiteindelijk in zee gegaan met Philips. Zij boden ons de beste prijs en oplossing (beste lumen-watt verhouding). Mede door onze aansluiting bij Uw Duurzame Installateur hebben wij een goede relatie met Philips. Door deze intensieve en goede contacten verliep de communicatie vlekkeloos en kon er snel geschakeld worden.

Door de aansluiting van ETB Hogenes bij Uw Duurzame Installateur profiteren zij van flink inkoopvoordeel bij verschillende fabrikanten en groothandels. Dit geldt ook voor partner Philips, hierdoor kon er naast de passende oplossing ook nog een goede prijs worden geboden.

 

 

Delen
FacebookTwitterLinkedIn
Bekijk ook