Noodverlichting onderhoud, waarom eigenlijk?

Noodverlichting onderhoud, waarom eigenlijk?

Noodverlichting, vluchtwegverlichting en anti-paniekverlichting: soms kan het levens redden om de dingen in het juiste licht te zien. Alleen al daarom is noodverlichting allerminst een overbodige luxe en regelmatig onderhoud hoort hier ook bij.

 

Bouwbesluit 2012 en Arbowet

 

Het is namelijk niet alleen verplicht om noodverlichting aan te brengen in uw bedrijf; maar ook om deze correct te onderhouden. Zoveel werd wettelijk vastgelegd in Bouwbesluit 2012 en in de Arbowet. Deze wetgeving geldt voor grote, kleine, nieuwe én oude gebouwen. Bouwbesluit 2012 stelt immers dat alle noodverlichting moet voldoen aan de verlichtingseisen zoals die zijn vastgelegd in de NEN-EN 1838 normering. Deze normering stelt vast dat de noodverlichting moet voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot onder andere lichtsterkte, kleur en waar de noodverlichting geplaatst moet worden. Aan de hand van deze richtlijnen kan de gemeente het gebouw controleren en zal het niet nalaten om, indien nodig, sancties op te leggen.

 

Jaarlijks noodverlichting onderhoud

De verplichting tot de installatie van noodverlichting is dus nauw verbonden met de verplichting op de controle en het onderhoud ervan. Het is wettelijk verplicht om de noodverlichting één keer per jaar te laten controleren. Dit is volgens de inspectierichtlijnen ISSO 79 en NEN-EN 50172. Op deze manier voldoet u aan de wet die eist dat uw klanten, gasten en/of werknemers altijd en overal kunnen vluchten voor mogelijk gevaar. Dit is alleen mogelijk wanneer de noodverlichting correct wordt ingericht en indien hij correct functioneert.

 

Wat houdt het noodverlichting onderhoud in?

De functionaliteit van de noodverlichting wordt visueel nagekeken, zoals op eventuele beschadigingen, maar wordt ook technisch nagekeken. Een belangrijk punt hierbij is de accu die nodig is om noodverlichting te laten functioneren bij uitval van elektriciteit.

 

Uw onderhoud via Uwduurzameinstallateur.nl

Bij het installeren en onderhouden van uw noodverlichting komt dus veel meer kijken dan men op het eerste gezicht zou verwachten. Daarom is het goed om dit over te laten aan erkende specialisten. Wilt u ook meer weten over de onderhoud van noodverlichting en de installatie ervan? Aarzel dan niet contact met Uw Duurzame Installateur op te nemen, wij helpen u graag verder.