Opbrengst zonnepanelen per m2

Opbrengst zonnepanelen per m2

Natuurlijk wilt u een zo hoog mogelijke opbrengst van uw zonnepanelen. Dan is een optimale installatie belangrijk. Daarbij zijn verschillende factoren van belang, zoals de hellingshoek en de ligging van het dak ten opzichte van de zon, de hoeveelheid zon die uw dak kan opvangen en het maakt zelfs uit voor de opbrengst of u in Oost- of West-Nederland woont.

Rekening houden met variabelen

Om de opbrengst zonnepanelen per m2 te bepalen moeten allerlei variabelen meegewogen worden. Zoals bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen en het vermogen in wattpiek (wp) per zonnepaneel wegen mee in de bepaling van de opbrengst. De hoogste opbrengst levert een zonnepaneel als uw dak pal op het zuiden ligt, met een dakhelling van circa 35 graden. Overigens leveren ook een ligging op het zuidwesten tot zuidzuidoosten een hoge opbrengst op. Wanneer uw dak niet op het zuiden ligt kan uw installateur berekenen welke hoek voor uw zonnepanelen het gunstigst zijn. Bij een plat dat zorgt een frame ervoor dat de panelen in de juiste hoek liggen. Wanneer er hoge gebouwen of bomen bij u in de buurt staan, moet u rekening houden met een lagere opbrengst. In West-Nederland bent u in het voordeel: doordat daar de zon gemiddeld vaker schijnt heeft u ook een hogere opbrengst zonnepanelen per m2.

Berekenen opbrengst zonnepanelen

Voor het nauwkeurig berekenen van de opbrengst gebruikt uw installateur de volgende formule: Totale vermogen in Wp x instralingsfactor x verliesfactor = opbrengst. Voor Nederland geldt een instralingsfactor van ca. 85 % (factor 0,85). Aan de kust zijn er meer zonuren, en daar is deze factor ca. 90%. Door per locatie gebruik te maken van instralingsdiagrammen is uw installateur in staat om deze factor nauwkeurig te bepalen. Het speelt bijvoorbeeld mee hoe recht het zonlicht op de zonnepanelen valt. Naarmate dat rechter is, is de instraling hoger en dus de uiteindelijke opbrengst. De verliesfactor houdt rekening met niet-ideale omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een ligging die niet op het zuiden is of een dakhoek die niet 25 tot 35 graden is. Voor de exacte berekening hiervan maakt uw installateur gebruik van de tabel van Hespul.

Opbrengst zonnepanelen per m2

Hoe kunt u zelf een globale berekening maken? Om het vermogen van zonnepanelen uit te drukken wordt wattpiek (wp) gebruikt. Onder de ideale omstandigheden, in de ideale situatie is dit het aantal watt, ofwel het vermogen, dat een zonnepaneel kan leveren. Het meest komt een piekvermogen van 250 wp voor. Door vermenigvuldiging van het aantal wattpiek met het aantal zonuren en dit vervolgens te delen door 1000 (het ideale aantal zonuren) bereken je de opbrengst zonnepanelen in kilowattuur (kWh). Het uitgangspunt voor Nederland is dat er gemiddeld ca. 850 zonuren per jaar zijn (aan de kust iets meer). Wanneer de panelen ideaal geplaatst zijn, zal een standaard zonnepaneel van 1,00 bij 1,65 meter van 250 wp gemiddeld ongeveer 215 kWh per jaar aan energie opwekken. Een vierkante meter zonnepaneel brengt dan gemiddeld ongeveer 120 kWh aan energie op per jaar.

Uw Duurzame Installateur heeft verstand van Zonnepanelen

Zo hoeft u geen belasting te betalen op de afschrijving van de zonnepanelen. Dit kan in uw geval leiden tot een voordeel van maximaal 25% bij uw vennootschapsbelasting en maximaal 52% bij uw inkomstenbelasting. Wilt u meer weten over de voordelen van zonnepanelen voor uw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van onze Duurzame Installateurs.