Het gebruik van een batterij opslag voor uw zonnepanelen wordt door sommige aanbieders van zonnepanelen al vaak in één adem genoemd. Onze portemonnee zou met een opslagsysteem nu nog meer van de zon genieten. We zien dat de markt van electriciteitsopslag zich flink uitbreidt, met design oplaadsystemen, zoals de ´Powerwall´ van Tesla of de ´My Reserve´ van Solarwatt. Wordt het tijd om de kabel bij de netwerkbeheerder eruit te trekken en geheel zelfvoorzienend te worden? En hoe zit het met de salderingsregeling, moet u nu al een batterij aanschaffen? Hieronder een overzicht van enkele voor- en nadelen van het opslaan van zonne-energie.
Salderingsregeling verlengd tot 2023
U heeft wellicht gelezen dat de salderingsregeling verlengd wordt tot 2023. Deze regeling houdt in dat de stroom die u aan het electriciteitsbedrijf levert, tegen dezelfde prijs kunt afnemen, op dit moment ongeveer 22,5 cent per kWh. Vanaf 2023 mag er geleidelijk aan ieder jaar 9% minder stroom aan het electriciteitsnet worden geleverd, hetgeen betekent dat vanaf 2031 dit percentage op nul uitkomt en u hoogstwaarschijnlijk slechts 6 cent terug ontvangt. Daarmee wordt het wellicht economisch rendabel om te investeren in een energie-opslagsysteem.
Aansluiting op het netwerk of compleet zelfvoorzienend?
On grid systeem – De meeste eigenaren van zonnepanelen zullen op dit moment nog on-grid aangesloten zijn. Energie dat niet voor het huishouden wordt gebruikt, wordt hierbij aan het electriciteitsnetwerk geleverd. Het energiebedrijf koopt dus de energie in tegen een prijs die met de huidige salderingsregeling gelijk ligt aan de prijs van de energie die u terugkoopt wanneer uw zonnepanelen niet voldoende energie leveren, zoals ´s winters of ´s avonds. Een ideale regeling voor dit moment. Er gaat geen zonnestroom verloren in de zomer en u komt nooit stroom tekort.
Off-grid systeem – Bij het off-grid zonnesysteem bent u volledig vrij van het electriciteitsnetwerk en haalt u alle kilowatt rechtstreeks van eigen dak. Alle extra opgewekte zonnestroom wordt opgeslagen in een batterij, die dan voor de avonduren gebruikt kan worden. Om een gemiddeld Nederlands huishouden ook in de donkere maanden te voorzien van voldoende energie, blijken de gemiddelde thuisbatterijen van 5 kWh niet over voldoende capaciteit te beschikken. Een grote kans dat u in de kou komt te zitten. Daarnaast wordt zomers het overschot aan opgewekte stroom letterlijk weggegooid, zodra de batterij volledig is opgeladen.
Hybride Zonnesysteem – Bij een hybride zonnesysteem wordt er gebruik gemaakt van een batterij terwijl er ook een aansluiting is op het electriciteitsnetwerk. Een combinatie dus van beide. De thuisbatterij is eigenlijk een opslagsysteem van de batterij zelf, een oplader/omvormer die de opgewekte stroom van gelijkstroom naar wisselstroom omzet voor het gebruik door huishoudelijke apparaten. Een ander belangrijk component is de energiemanagementsoftware die ervoor zorgt dat het energieverbruik optimaal wordt ingezet. Deze ´slimme thermostaat´ zorgt er voor dat op de juiste momenten zonne-energie voor het huishouden, het opladen van de batterij wordt aangewend, of aan het electriciteitsbedrijf wordt teruggeleverd. Hierbij zou in theorie voordeel gehaald kunnen worden met het prijsverschil tijdens daluren en uw batterij op donkere dagen tegen een laag tarief volgeladen kunnen worden.
De voordelen van het opslaan van zonne-energie
Besluit u over te gaan tot de aankoop van een zonne-energie opslagsysteem, dan kunt u uw zonnestroom opslaan om te gebruiken tijdens de avonduren. Een voordeel is het vrij zijn van veranderende regelingen, transportkosten van de netwerkbeheerder en heffingen van de overheid. Met een batterij kunt u nog meer bijdragen aan de verlaging van de CO2 uitstoot en het verbruik van tonnen olie helpen verlagen. Op plaatsen waar het energienetwerk niet reikt, is een opslagsysteem zelfs een noodzaak.
Voor bedrijven die een gelimiteerd verbruik zijn overeengekomen met de energieaanbieder en een fikse boete willen opvangen wanneer het piekgebruik de limiet overschrijdt, kan het investeren in een oplaadsysteem rendabel zijn. Denk bijvoorbeeld aan evenementen, waar slechts op bepaalde momenten een hoge piek in het verbruik bestaat.
Maar ook kleinere bedrijven die afhankelijk zijn van belangrijke IT, is het gebruik van een batterij als noodvoorziening voordelig. Stroomopslag kan de hoge kosten opvangen van productieverlies door het uitvallen van het internet.
Maar wat zijn de nadelen?
De opslagsystemen zijn nog maar kort op de markt en er kan dus slechts een schatting gedaan worden over de levensduur van de batterij. Tot dusver ligt deze tussen de 6 tot 15 jaar, hetgeen betekent dat de batterijen minder lang mee gaan dan de zonnepanelen zelf.
De aanschaf van een opslagsysteem voor huishoudelijk gebruik is op dit moment een vrij pittige investering. De kosten van een Powerwatt batterij bedragen, inclusief installatiekosten, zo´n 7000 – 7500 Euro.
Ons klimaat heeft veel donkere dagen wat betekent, dat met één accu niet voldoende energie kan worden opgeslagen om de hele winterperiode door te komen en moeten er meerdere batterijen geplaatst worden. Met de huidige prijs per batterij is dat niet rendabel. Het blijft dus hoe dan ook een noodzaak om on-grid te blijven.
Het argument van opladen tijdens daluren levert eigenlijk een verwaarloosbaar bedrag op, omdat dit eigenlijk alleen relevant is op werkdagen van oktober tot maart, omdat tijdens de warme periode de accu al volgeladen wordt met uw eigen zonnestroom.
Onze conclusie
De huidige prijs van batterijen ligt nog vrij hoog en door het in stand blijven van de salderingsregeling tot 2023 levert het voor een gemiddeld Nederlands huishouden niets extra op om uw zonne-energie op te slaan, want terugleveren levert nog steeds meer geld op. Maar met het geleidelijk afbrokkelen van de salderingsregeling en een verwachte daling van de prijzen van batterijen in de toekomst en eventuele subsidies kan het zeker een interessante investering worden.
Afhankelijk van een aantal factoren kan het rekensommetje toch positief uitvallen. Een rol speelt of u een bedrijf aan huis heeft, een warmtepomp wilt installeren of een electrisch voertuig gaat gebruiken, en de hoogte van uw verbruik gedurende bepaalde seizoenen. Wilt u weten of het voor uw bedrijf nu al interessant is om uw zonne-energie op te slaan, neemt u dan gerust eens contact op met Uw Duurzame Installateur.