opslaan (zakelijke) zonne-energie

opslaan (zakelijke) zonne-energie

Slaat u de opgewekte energie in uw bedrijf al op? 

Het aandeel zonnepanelen op bedrijfsdaken neemt elk jaar toe. Daarmee worden ondernemers steeds minder afhankelijk van netstroom. Momenteel is de constructie dat het overschot aan opgewekte stroom wordt terug geleverd aan het net. Daarmee gaat goedkope stroom jammer genoeg verloren en moet op bewolkte dagen en in wintermaanden relatief dure stroom van de netbeheerder worden bijgekocht. Het opslaan van dit overschot aan eigen zonnestroom via een batterij biedt daarop de oplossing. 

Opties opslaan (zakelijke) zonne-energie

Off-grid stroom

Met een batterij of zonne-accu kan door wind- en zonne-energie opgewekte stroom in eigen beheer worden opgeslagen en ingezet worden wanneer er binnen het bedrijf vraag naar is. Dit maakt het mogelijk dat een bedrijf volledig zelfvoorzienend wordt. Heeft een batterij een overschot aan stroom, dan kan deze de stroom aan het net gaan leveren tegen bepaalde tarieven. Daardoor kan de zelf opgewekte stroom zelfs nog meer euro’s gaan opleveren. Andere voordelen: locaties waar geen netaansluitingen zijn, zijn via een opslagbatterij ook van elektriciteit te voorzien en bij netuitval is er altijd stroom voorhanden.

1 tot 2 MWh

Deze batterijen zijn op dit moment nog aardig duur en de ontwikkeling van deze technologie is nog in volle gang. Er zijn al thuisbatterijen op de markt, waaronder de Powerwall van Tesla, en ook voor zakelijk gebruik zijn er mogelijkheden. Er zijn al grootschalige toepassingen op de markt die een opslagcapaciteit hebben van 1 tot 2 MWh, wat neerkomt op een formaat zeecontainer. Deze kunnen beslist interessant zijn voor MKB-bedrijven. Ook worden er pilots gedraaid met waterstof batterijen. 

Veilige installatie opslag zonne-energie

Opslag batterijen zijn wel een stuk duurder dan zonnepanelen en ook moet rekening worden gehouden met de operationele kosten voor het onderhoud en de verzekering. Het is ook mogelijk om een batterij eerst te huren. Dat scheelt een grote investering en er kan ervaring met het systeem worden opgedaan. Let wel op dat bij het installeren van dergelijke accu’s altijd moet worden gelet op de keurmerken, levensduur en brandveiligheid van het systeem plus dat van de ruimte waar deze wordt geplaatst. Verstandig is om dat samen met installateur en gebouwenbeheer goed af te stemmen. 

Wilt u meer weten over de voordelen voor uw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van onze Duurzame Installateurs.