Sluiting kantoor zonder Energielabel C

Sluiting kantoor zonder Energielabel C

Vanaf 1 januari 2023 is het voor elk kantoor groter dan 100 m2 verplicht energielabel C te hebben. Dit houdt in dat er een energie-index van 1,3 of beter is bereikt. Is dit niveau dan niet gehaald dan mag de ruimte niet langer als kantoorruimte gebruikt worden…

De tijd dringt!

Uit onderzoek blijkt dat er maar weinig bedrijven echt aan de slag gaan met het energielabel. Voor 2023 moeten naar schatting 42000 bedrijfspanden de stap nog zetten naar energielabel C. Dit lijkt ver weg, maar als u nog even wacht moet u achteraan aansluiten in de rij.

Met dit aantal bedrijfspanden en het kleine aantal installateurs in Nederland gaat dit leiden tot drukte en de bijbehorende hogere kosten. Naast de verplichting willen banken steeds vaker alleen maar duurzaam vastgoed financieren. Uw pand verkopen is dan geen optie meer.

Met in het achterhoofd dat in 2030 minimaal energielabel A verplicht wordt voor kantoren, is het nu tijd om de stap te zetten. Bedenk dat het verbeteren van het energielabel u in veel gevallen direct geld gaat besparen door een veel lagere energierekening.

Hoe gaat u te werk?

Een goed startpunt is deze pagina: EP-online waar u uw huidige energielabel kunt checken. Op basis van deze gegevens weet u of u stappen moet gaan ondernemen om het niveau naar label C te tillen. In 2030 zal naar verwachting label A verplicht worden; misschien is het het overwegen waard om alvast daar naartoe te werken…

Weet u waar u momenteel staat, dan kunt u overgaan tot het volgen van de volgende stappen die aan de hand van de adviezen van de RVO zijn opgesteld om uw kantoorpand aan de richtlijnen te laten voldoen. Hiervoor heeft u hulp nodig van specialisten die een en ander vakkundig voor u in kaart kunnen brengen.

  1. Vraag maatwerkadvies aan. Bij het opstellen van dit energieprestatieadvies (EPA) kunt u afspreken ook gelijk een energielabel te laten opmaken. Maak hiervoor een afspraak met Uw Duurzame Installateur;
  2. Verken financiële mogelijkheden en subsidieregelingen. Hierbij kunt u denken aan onder andere de energie-investeringsaftrek (EIA) , de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Raadpleeg voor alle mogelijkheden de subsidiewijzer.
  3. Uitvoering van de maatregelen. Ga hierbij voortvarend en pro-actief te werk zodat u acties onderneemt die rekening houden met maatregelen die verder zullen gaan in de toekomst en die hogere energiebesparende eisen zullen stellen aan uw kantoor en installaties. Hiermee  bespaart u mogelijk veel kosten en werk omdat verhoogde eisen te zijner tijd eenvoudig uit te voeren en te implementeren zullen zijn wanneer dit nodig wordt;
  4. Laat het nieuwe energielabel opstellen. Schakel opnieuw Uw Duurzame Installateur in om op basis van de veranderde situatie een label op te laten stellen en dit te laten registreren.

Uitzonderingsgevallen

De verplichting voor label C geldt niet in de volgende gevallen:

  • als de kantoorfunctie minder dan 50% beslaat van de totale gebruikte oppervlakte van het gebouw;
  • als de kantoorruimte minder dan 100 m2 is;
  • als het gaat om een rijksmonument;
  • als het een tijdelijk kantoorgebouw is dat niet langer dan 2 jaar zal worden gebruikt;
  • als het een kantoorgebouw is dat geen energie gebruikt voor het reguleren van het binnenklimaat;
  • als de maatregelen die nodig zijn om de 1.3 energie-index te realiseren, een langere terugverdientijd hebben dan 10 jaar.

 

Zet nu de eerste stap en neem contact op met Uw Duurzame Installateur om ruim voor 1 januari 2023 uw kantoor op orde te hebben. Zo loopt u voor de troepen uit en begint u vaak zelfs al gelijk met besparen!