Soorten zonnepanelen: een overzicht

Soorten zonnepanelen: een overzicht

Een zonnepaneel is al lang niet meer zomaar ‘een zonnepaneel’. Er verschijnen steeds meer varianten op de markt die interessant zijn voor diverse toepassingen. In dit artikel geven we een overzicht van een aantal recente vormen van zonnepanelen.

 

Drie soorten zonnepanelen

 

Momenteel zijn er drie soorten zonnepanelen. Een monokristallijn zonnepaneel heeft zonnecellen met één kristal en geven het hoogste rendement. Polykristallijn zonnepanelen daarentegen hebben meerdere grove kristallen per zonnecel en zijn daardoor gunstiger geprijsd, met nog steeds een redelijk hoog rendement. Amorf zonnepanelen tenslotte bevatten geen kristallen maar amorf silicium. Ze zijn hierdoor zeer buigzaam maar hebben het laagste rendement.

 

Zonnepanelen in dakpannen

De meeste mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak. Waarom zou u dan niet uw dakpannen vervangen door zonnepanelen in plaats van ze bovenop het dak te plaatsen? Met in dakpannen geïntegreerde zonnepanelen is dat mogelijk. Het is iets duurder dan gangbare zonnepanelen maar ziet er veel strakker uit. Bovendien is het lichter (minder belastend voor de constructie van het huis) en duurzamer.

 

Gekleurde zonnepanelen

Bij de kleur van zonnepanelen denkt u waarschijnlijk meteen aan blauw. Maar tegenwoordig zijn er ook andere kleuren op de markt. Naast diepzwart zijn er ook oranje/rode zonnepanelen te krijgen. Zo kunt u voor de kleur kiezen die het beste bij uw huis past.

 

Transparante zonnepanelen

Transparante zonnepanelen zijn zonnepanelen met meer ruimte tussen de zonnecellen: daardoor laat het zonnepaneel veel meer licht door. Dit kan ideaal zijn voor bijvoorbeeld een terrasoverkapping. Er wordt zelfs al gewerkt aan transparante zonnepanelen in glas die in ramen en glazen wanden gebruikt zou kunnen worden. Het rendement is door de ruimte tussen de zonnecellen wel iets lager, maar dat kan opgevangen worden door monokristallijn panelen te gebruiken in plaats van polykristallijn.

 

Flexibele zonnepanelen

Bij flexibele zonnepanelen zijn monokristallijne zonnecellen ingelegd in polymeren. Deze polymeren hebben een bijzonder hoge flexibiliteit en weerbestendigheid. Bovendien kan er over deze panelen gelopen worden en zijn ze zes keer lichter dan traditionele glazen zonnepanelen. Ideaal voor oneffen oppervlakken zoals op bijvoorbeeld boten, auto’s of caravans.

 

Zonnefolie in plaats van zonnepanelen

In plaats van zonnepanelen kan er ook gekozen worden voor silicium zonnefolie. Het grote voordeel hiervan is dat het niet alleen op daken maar ook op wanden en muren kan worden geplaatst, waardoor de opbrengst veel groter wordt. Momenteel wordt gewerkt aan een doorzichtige variant van de folie. Dat brengt nog meer mogelijkheden met zich mee, want hierdoor kan de folie ook op bijvoorbeeld ramen, auto’s, kassen en billboards worden bevestigd, wat natuurlijk voor een enorme toename in opbrengst zorgt. Zeker iets om in de gaten te houden.

 

Uw zonnepanelen via Uwduurzameinstallateur.nl

Zonne-energie heeft de toekomst en daarom zullen de ontwikkelingen op dit gebied de komende jaren ongetwijfeld blijven doorgaan. Een goede investering dus! Wilt u meer weten over zonnepanelen en de mogelijkheden voor uw eigen woning? Aarzel dan niet contact met Uw Duurzame Installateur op te nemen, wij helpen u graag verder.