Uitlenen van personeel.. Hoe slim is dat?

Het uitlenen van personeel is een fantastische manier van samenwerking en er zijn twee partijen mee geholpen. Maar hoe pak je dat nou aan? We spraken met een installateur die er veel ervaring mee heeft.

De planning ziet er  helaas niet altijd uit zoals je ‘m het liefste wil hebben. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat alle monteurs aan de slag zijn op mooie projecten en bijna volledig declarabel.

Maar wat moet je dan met je personeel? Gelukkig zijn er altijd wel collega-installateurs die een handje kunnen gebruiken.

Marcel Vermeulen van Concept Elektro heeft al jarenlang ervaring met het uitlenen van personeel en ziet hierin grote kansen voor zijn bedrijf. Maar er zijn ook valkuilen.

 

Voordelen

Marcel:

“Het grote voordeel van het uitlenen van personeel is dat je minder of zelfs geen werkvoorbereiding hebt. Er blijft dus tijd over om meer aandacht te geven aan eigen klanten en projecten.”

De samenwerking heeft nog een belangrijk voordeel: “Door de nauwe samenwerking met collega’s leer je van elkaar over werkvoorbereiding, het omgaan met verschillende uitdagingen en de bedrijfsvoering.”

 

Valkuilen

Natuurlijk zijn er ook altijd valkuilen aan uitlenen van personeel; “Ja, er gaan wel eens monteurs bij ons weg en gaan werken bij de andere partij. Er zijn uiteenlopende redenen hiervoor. Dit is jammer, maar of dit nou direct aan het uitlenen van personeel ligt? Het gras zal toch altijd bij de buurman groener blijven.”

“De band met je collega’s wordt natuurlijk ook minder, zeker als er wordt uitgeleend voor een langere periode. Monteurs hebben soms ook wel eens last van een cultuurshock. Er zijn in ieder bedrijf andere regels, dit is terug te zien in manier van inkoop (zelf naar de groothandel), ziekmelding en werktijden.

Op het moment dat er veel personeelsleden zijn uitgeleend merk je wel dat de marges minder worden. Dan merk je in de cijfers dat de mix uitleen en eigen projecten niet altijd goed is.”

 

Kansen

“In eerste instantie zet ik de monteur in die het meest geschikt is voor de gevraagde klus.” Als gecertificeerd bedrijf voor de aanleg en het onderhoud voor brandmeldinstallaties ziet Marcel nog wel kansen. Veel installateurs hebben wel de juiste eindklant, maar niet de juiste certificaten. “Zo kan je elkaar versterken en tot een goede samenwerking komen. Een win-win situatie.”

“Denk aan de juiste WAADI-registratie bij de KvK, voorkom een boete!”

Ja natuurlijk, ook jouw accountant heeft het natuurlijk allemaal voor je geregeld. Maar denkt ie wel aan alles? Voor uitlenen van personeel kan de boete oplopen tot wel €48.000,-.

De Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (WAADI) geldt ook voor jou als installateur. Je moet geregistreerd zijn bij de KVK als partij die arbeidskrachten ter beschikking stelt.

Let op: Deze registratie moet je hebben voor de B.V. waaruit je factureert. Dus heb je meerdere B.V.‘s? Check het, dit kan eenvoudig op deze pagina van de website van de Kamer van Koophandel.

Heb je vragen over uitlenen van personeel, of wil je met collega-installateurs in contact komen? Neem dan gerust contact op met Uw Duurzame Installateur.

 

 


Whitepaper samenwerking cover

[av_button label=’Download het Whitepaper over samenwerking’ link=’portfolio,1661′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-30f9t8′ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou. 

Meld je aan voor:

De enige e-mail* voor installateurs met ambitie. Maandelijks waardevolle inzichten en praktische tips.

* Waardevolle info, geen spam. Concrete en praktische actiepunten. Niet tevreden? Opzeggen kan altijd.