Veel te weinig laadpunten in horeca

Veel te weinig laadpunten in horeca

Nederlandse horeca niet voorbereid op gasten met elektrische auto’s

Er moeten op korte termijn meer laadpunten worden geplaatst voor elektrische of hybride auto’s. Dat concludeert het samenwerkingsverband ‘Uw Duurzame Installateur’, na een inventarisatie
van het grote aantal elektrische en hybride auto’s dat nog dit jaar wordt uitgeleverd. Vooral de horeca is nog niet voorbereid op deze vloot, constateren de installateurs. Potentiële gasten van de horeca zullen echter wel verwachten dat zij hun auto kunnen opladen tijdens hun verblijf in een hotel of restaurant.

Vrijwel alle grote automerken hebben inmiddels een elektrische auto ontwikkeld. Dit jaar zullen er minstens 10.000 van dat soort auto’s op de Nederlandse markt bij zijn komen. Daarbij zijn onder andere de Mitsubishi Outlander PHEV en de Volvo V60 plugin hybrid, maar ook de Opel Ampera, Chevrolet Volt, BMW i3, Nissan Leaf, Tesla model S, Renault Kangoo Z.E. etc.

Laadpunt net zo gewoon als wifi

Er wordt in Nederland gewerkt aan een landelijk dekkend net van openbare snellaadpunten. Volgens de installateurs blijf de horeca echter sterk achter bij de ontwikkeling. Zeker 80% van de hotels en conferentiecentra heeft nog geen oplaadpunt voor een elektrische of hybride auto. Daarmee missen zij een interessante doelgroep van – veelal zakelijke – klanten die tijdens hun verblijf hun auto willen opladen. Deze doelgroep verwacht dergelijke faciliteiten wel aan te treffen bij een horecavoorziening, net als wifi.

Gespecialiseerde installateurs

De leden van Uw Duurzame Installateur hebben vroeg ingezien dat de elektrische auto’s een absolute groeimarkt is. Daarom hebben ze met hun leveranciers ervoor gezorgd dat hun kennis over de verschillende laadoplossingen al vroeg op een hoog niveau was. Dit is nodig omdat niet alleen ieder type auto maar ook iedere specifieke locatie waar een oplaadpunt geplaatst gaat worden weer anders is.De Duurzame Installateurs zijn gespecialiseerd in het aanleggen van laadpunten in horeca. Zij helpen met de keuze van het goede laadstation en leggen het gebruiksklaar aan. Op dit moment hebben de leden ruim 500 laadpunten geplaatst in 2013. De verwachting is er dit jaar nog 200 bij gaan komen.

De leden van Uw Duurzame Installateur hebben vroeg ingezien dat de elektrische auto’s een absolute groeimarkt is. Daarom hebben ze met hun leveranciers ervoor gezorgd dat hun kennis over de verschillende laadoplossingen al vroeg op een hoog niveau was. Dit is nodig omdat niet alleen ieder type auto maar ook iedere specifieke locatie waar een oplaadpunt geplaatst gaat worden weer anders is.

Verschillende merken laadpunten

Oplaadpunten van ABB, van Mennekes, van Keba, van EV-box. Ze hebben allemaal hun eigen karateristieken. Produktkennis is dan ook van groot belang. Het merk merk leent zich beter voor thuis gebruik dan het andere, en het ene merk voldoet beter aan de eisen van een specifieke atuo dan het andere merk.

Laadpunt voor Tesla -S

Op dit moment zijn de installateurs druk met het plaatsen van laadpunten voor de Tesla model S. Deze auto wordt de komende drie maanden uitgeleverd. De Tesla-rijders ervaren het als plezierig dat Uw Duurzame Installateur op de hoogte is van de specifieke wensen en eisen van de auto. Hierbij gaat het natuurlijk om de technische kennis, maar ook om de afwerking en plaats van het oplaadpunt bij de eigenaar thuis. Hoogwaardige kwaliteit, en keurig afgewerkt.

Oplaadpunten voor de Volvo V60 Plug-in Hybride en de Mitsubishi Outlander PHEV

De komende maanden worden onder meer de Volvo V60 Plug-in Hybride en de Mitsubishi Outlander PHEV in grote getalen uitgeleverd. Ook voor deze type auto’s hebben we al veel laadpunten geplaatst. Een groot aantal Volvo-dealers hebben gekozen om de oplaadpunten bij de showrooms en de werkplaats door ons te laten verzorgen.

In 2013 meer dan 700 laadpunten

Op dit moment hebben de leden ruim 300 laadpunten geplaatst in 2013. De verwachting is er dit jaar nog 400 bij gaan komen.