Vloerverwarming en warmtepomp: een goede combinatie

Vloerverwarming en warmtepomp: een goede combinatie

Bij het installeren van een warmtepomp is het kiezen voor vloerverwarming vaak een logische vervolgstap. Dit verwarmingssysteem werkt namelijk met lage temperaturen, biedt een hoog rendement en kan meestal ook worden ingezet om ruimtes te koelen tijdens hete zomers.

Aangenaam en efficiënt warm

Steeds meer huishoudens kiezen voor verwarming via een vloerverwarming. Niet alleen wordt dit type verwarming als prettiger ervaren doordat het gelijkmatig de warmte verdeelt over het hele oppervlak, de ruimtes worden optisch ook groter omdat storende radiatoren en buizen verleden tijd zijn. Daardoor kunnen vertrekken ook een stuk efficiënter worden ingedeeld.

Verder vindt er nauwelijks luchtcirculatie plaats. Dat maakt de lucht minder droog en stoffig en daardoor is het erg geschikt voor mensen met allergieën.

Hoe werkt een vloerverwarming?

Een vloerverwarming bestaat doorgaans uit in de vloer aangebrachte buizen waar water doorheen wordt geleid vanuit de warmtebron. De temperatuur is met de thermostaat te regelen. Voor een optimale doorvoer en afgifte van de warmte worden deze vloeren afgedekt met een vloer met een hoge warmtegeleiding, zoals beton, natuursteen, keramische tegels, keramisch parket of gietvloeren. De warmte wordt zo regelmatig over het oppervlak verdeeld.

Lage temperatuur verwarming (LTV)

De vloerverwarming werkt op basis van een zogenaamd Lage Temperatuur Verwarmings-principe (LTV). Omdat de vloer over een groter oppervlak beschikt om warmte af te geven dan een radiator, kan het gebruik maken van een lagere aanvoertemperatuur van het water; dat is zo’n 25 tot 35 graden Celsius. Bij conventionele radiatoren is dat wel 60 tot 80 graden Celsius (Hoge temperatuur verwarming).

Bovendien houdt de vloerverwarming de ruimte veel constanter op temperatuur. Daardoor biedt een vloerverwarming meer rendement.

Werking warmtepompen

Een warmtepomp vormt een alternatief voor de gangbare gasgestookte CV ketels en is milieuvriendelijker doordat het zo’n 30-35% minder CO2 uitstoot oplevert.

Er zijn verschillende systemen, maar in combinatie met vloerverwarming wordt doorgaans een lucht-water warmtepomp gekozen. Deze installatie haalt energie uit de lucht van buiten en zet die om in warme lucht om het binnen te verwarmen. En levert warm water voor de keuken, douche en de verwarmingsbuizen.

Ook hybride warmtepompen en water/water warmtepompen verwarmen water en zijn geschikt voor vloerverwarming.

De doorvoertemperatuur van warmtepompen is met maximaal 55 graden Celsius flink lager dan dat van traditionele CV-ketels. Dat maakt de koppeling aan een lage temperatuur verwarming dus ideaal.

Let op:

Er bestaan ook elektrische vloerverwarmingsystemen en die zijn juist niet geschikt in combinatie met een warmtepomp. Deze systemen vragen en verbruiken namelijk veel meer energie dan een warmtepomp kan leveren.

Verschillen in comfort

Het rendement en het comfort dat de vloerverwarming oplevert, is afhankelijk van de isolatie van het huis. Dus van de muren, het glas en de kozijnen. Is dat niet optimaal, dan vervliegt al gauw alle warmte via tochtgaten, kieren en koudebruggen. De verwarming moet dan continu bijwarmen om een constante temperatuur te behouden en dat kost dus extra energie.

Vloerisolatie

Ook belangrijk is het aanbrengen van goede isolatie onder de vloerverwarming. Op die manier wordt de warmte naar boven gericht en gaat dus niet verloren in de kruipruimte. De verwarmingsinstallateur kan precies vertellen welke isolatiemethode voor de ondervloer het meest geschikt is.

Langere opwarmtijd

Goed om rekening mee te houden bij het aanzetten: bij een LT verwarming duurt het wat langer voordat het systeem op temperatuur is en de ruimte helemaal heeft opgewarmd.

Uit of aan?

Of het slim is om de vloerverwarming dan ’s avonds uit te zetten of juist aan te laten staan, is wederom afhankelijk van de isolatie. Bij mindere isolatie is het verstandig om het systeem wel lager of zelfs uit te draaien; de warmte zoekt anders toch al snel zijn weg naar buiten en wordt dan helemaal niet benut.

Omdat het systeem langzaam opwarmt, is het ook handig om er een klok- of slimme thermostaat bij te nemen zodat de vloer vast voor bepaalde tijdstippen kan gaan opwarmen. Zo stap je bij het opstaan of na het terugkeren van je werk een aangename, warme ruimte binnen.

Bij goede isolatie kan de vloerverwarming gewoon aan blijven of een enkel graadje omlaag.

Ideale afstemming
Bij het installeren van een warmtepomp plus vloerverwarming is het belangrijk om te kijken naar de efficiency van het totale systeem. Bij grotere oppervlakken zal het water in de buizen namelijk langere afstanden moeten afleggen en dus sneller afkoelen. Hoe korter de afstand tot de aanvoer, hoe efficiënter. Daarom worden grotere ruimtes vaak verdeeld in verschillende zones waarbinnen het water via een eigen circuit wordt aan- en doorgevoerd.

Per ruimte andere temperatuur

Het zone-principe wordt ook toegepast als de temperatuur in de naastgelegen keuken, badkamer of slaapkamer best een paar graden lager mag zijn. Via een speciale verdeler en eigen thermostaat is de verwarming dan per ruimte in te stellen. En natuurlijk zijn er ook centrale smart-apps waarmee dat op afstand is te regelen.

Koelen in de zomer

Voordeel van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is dat het systeem ook kan koelen. In principe werkt de installatie dan hetzelfde als bij verwarmen. Alleen zet de warmtepomp dan geen koude buitenlucht om, maar warme. Dit zet hij om in koele lucht en koel water, wat weer naar de verwarmingsbuizen stroomt. Optimaal moeten de buizen dan wel over kortere circuits en in een dichter patroon worden verdeeld.

De koelcapaciteit is wel beperkt. Beneden de 16 graden Celsius kan de vloer namelijk nat worden door het condens. Een vloerverwarming haalt dan ook geen vochtigheid uit de lucht.

Is koelen een voorwaarde, dan is het aan te bevelen de opties daarvoor met het installatiebedrijf te bespreken.

Alternatieven in lage temperatuur verwarming

Zoek je een lage temperatuur verwarming voor een bestaand huis en wil je liever niet de vloer openhalen of vervangen, dan kun je ook kiezen voor verwarming via het plafond of wanden. Of laat anders speciale lage temperatuur radiatoren installeren in combinatie met de warmtepomp.

Installatiebedrijf inschakelen

Weten of een vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp zakelijk of privé kan worden toegepast? Via de Duurzame Installateur is dat te checken bij gecertificeerde verwarmingsinstallateurs in de buurt. Zij kunnen vrijblijvend langskomen en je voorzien van passend advies over alle mogelijkheden. Ook kunnen ze eventuele alternatieven bieden en het te verwachten rendement daarvan uitrekenen.