De voordelen van elektrisch / inductie koken en wat er voor nodig is

De voordelen van elektrisch / inductie koken en wat er voor nodig is

Wil je binnen je huishouden afstappen van gas, dan betekent dat ook afscheid nemen van het gasfornuis. Je zult over moeten gaan op een andere manier van koken, in de regel is dat inductie koken. Gelukkig heeft dat veel voordelen, naast de energie- en milieuwinst die het oplevert. Andere elektrische kookplaten bestaan ook, maar inductie is veruit de zuinigste kooktechniek.

Inductie- of elektrische kookplaat

Een inductiekookplaat werkt niet veel anders dan een gaspit. Het is natuurlijk even wennen, maar net als bij gas is de temperatuur snel te regelen en het is zelfs veiliger en praktischer. Omdat er geen vlam is, kun je je niet echt branden aan de inductiekookplaat. Alleen de bodem van de pan wordt heet en je hebt de plaat met een doekje zo schoon. Verder kun je de tijd dat de pit aanstaat instellen en is er geen pan op de pit gezet, dan gaat de inductieplaat ook niet aan. Tenslotte zal het in de keuken ook minder warm worden, dus werkt prettiger.

Hoe werkt inductiekoken?

Bij koken met inductie wordt er gebruik gemaakt van een magnetisch veld. Dit zorgt ervoor dat de ijzerdeeltjes die in de bodem van de inductiepan zijn verwerkt, gaan trillen en dat veroorzaakt warmte. De plaat zelf wordt dan ook niet heet, maar wel de bodem van de pan. Dat betekent dat de warmte zich precies vormt waar het nodig is. Daarom is inductie wel 3 keer energiezuiniger dan op gas koken want door deze techniek gaat er nauwelijks warmte verloren. Bij keramische en elektrische kookplaten is dat percentage wel hoger.

Zodra de gasprijzen gaan stijgen en elektriciteit goedkoper wordt, zal inductiekoken ook financieel voordeliger uitpakken.

Aandacht bij pacemakers

Omdat er bij inductie sprake is van een magnetisch veld, kan dat mogelijk tot verstoringen leiden van pacemakers of een ICD. Dit hangt vaak af van het type pacemaker of ICD. Daarom is het aan te raden te overleggen met een cardioloog of koken op inductie in dat geval kan. Een alternatief is dan koken op een keramische plaat of een gewone elektrische kookplaat.

Hoe overstappen op inductie?

Overgaan op inductie koken vergt wat voorbereiding en aanpassingen. Zo moet je speciale pannen hebben die voor een inductiekookplaat geschikt zijn, anders werkt het inductieproces niet. Verder zal er een aparte stroomdraad aangelegd moeten worden, inclusief speciaal stopcontact voor de ‘perilex’-stekker die bij de inductiekookplaat hoort. Ook moet de meterkast voldoende groepen hebben, want dit type kookplaat vergt 2 en soms zelfs 3 groepen. Tenslotte moet de aansluiting op het stroomnet ook voldoende zijn; 3x25A. Bij oudere huizen kan dit wel eens minder zijn en dat moet dan worden veranderd.

Al met al, afhankelijk van de situatie van je woning, het type inductieplaat en de kwaliteit pannen die je kiest, kan de aanpassing tot ongeveer €1200 – €1500 gaan kosten. Een elektrotechnisch installateur kan precies vertellen of je huis geschikt is en hoe dit eventueel kan worden aangepast.