De voordelen van lage temperatuur radiatoren

De voordelen van lage temperatuur radiatoren

Voor het duurzaam verwarmen van je huis vormen lage temperatuur radiatoren een aantrekkelijk alternatief. Dit type radiatoren zorgt niet alleen voor een zuiniger energieverbruik, de warmte die ze afgeven wordt ook als aangenamer en constanter ervaren. Een vloerverwarming is een goed voorbeeld van zo’n lage temperatuur radiator, maar er zijn meer systemen op de markt. 

Lage temperatuur verwarming, hoe werkt dat?

Eerst de voordelen. Een lage temperatuur radiator werkt met een lagere aanvoertemperatuur van het radiatorwater, dat is namelijk maar tussen de 35°C en 55°C. Bij de traditionele radiatorsystemen ligt dat veel hoger; rond de 75°C tot 85°C. Dat betekent dat lage temperatuur verwarmingssystemen minder energie kwijt zijn aan de opwarming en daardoor zo’n 30% zuiniger zijn. Dat betekent ook minder CO2 uitstoot. 

Aangenamere warmte

Extra voordeel is dat met dit type radiatoren de verwarming van de ruimte zo constant is, dat de thermostaat vaak een graadje lager kan om van hetzelfde warmtecomfort te profiteren. Minder temperatuurschommelingen betekent ook minder luchtstromen en resulteert in minder last van mijt en stof. Daardoor worden lage temperatuur radiatoren vaak ook als gezonder en prettiger ervaren.

Overzicht LTV systemen

Kenmerkend aan lage temperatuur radiatoren is het grote oppervlak. Daardoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld tot het juiste warmteniveau. Er zijn verschillende systemen:

– losse lage temperatuur radiatoren/convectoren/Low-H2O 

– vloerverwarming

– wand en plafondverwarming

– luchtverwarming


Welk type het best geschikt is en optimaal rendement zal opleveren, is afhankelijk de ruimte, de mogelijkheden tot inbouw, het type aanvoerbron voor verwarming en de eigen gebruikswensen.

Mogelijke warmtebronnen voor LTV

Lage temperatuur verwarmingsradiatoren kunnen op vrijwel elk verwarmingssysteem worden aangesloten. Dus ook op een gewone HR ketel of stadsverwarming. Koppeling aan een warmtepomp, zonneboiler of een speciale lage temperatuur ketel rendeert echter het meest. Een goede isolatie (en uiteraard ventilatie) van de woning is daarbij wel een voorwaarde, denk aan muur, vloer en dak. 

Warmtepompen = automatisch LT verwarming

Bij het verwarmen van je huis met een warmtepomp, stap je automatisch over op lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming. De warmte die een warmtepomp levert is namelijk rond de 55 graden Celsius maximaal. Gewone hoge temperatuur radiatoren zijn dan niet meer geschikt. 

Lage temperatuur radiatoren installeren 

Een verwarmingsspecialist, te vinden via de Duurzame Installateur, zal precies kunnen vertellen welke lage temperatuur radiatoren en systemen voor jouw huishouden geschikt zijn en welke maatregelen je moet treffen om daar optimaal rendement van te krijgen.

https://zakelijk.uwduurzameinstallateur.g4zdev.com/wp-admin/media-upload.php?post_id=13220&type=image&TB_iframe=1