Vraaggestuurde ventilatie

Vraaggestuurde ventilatie

Bespaar in uw bedrijf met vraaggestuurde ventilatie

De meeste bedrijven hebben een mechanisch ventilatiesysteem voor de toevoer van schone lucht. Zulke systemen vragen aardig wat energie, ook als ruimtes niet worden gebruikt zoals in de avond of in het weekend. Vraaggestuurde ventilatie werkt veel efficiënter: deze bepaalt met slimme sensoren namelijk of ventilatie echt nodig is, waarop het systeem zichzelf uit- of juist inschakelt. Zo wordt er nooit teveel of te weinig geventileerd. 

Slimme sensoren en metingen
Bij een vraag gestuurd ventilatiesysteem meet een speciale sensor de CO2 waarde in de lucht en brengt op basis daarvan de ventilatie op het juiste niveau in capaciteit en kwaliteit. Dit kan ook worden gecombineerd met een vochtsensor. Een dergelijk systeem heeft ook zijn waarde als de ene kant van een kantoor aan de zuidkant ligt waar sneller gekoeld zal moeten worden, en het andere deel juist eerder opgewarmd moet worden doordat het in de schaduw ligt. 

Rendement
Afhankelijk van de toepassing en situatie, kan een dergelijk systeem 10 tot 30% energiewinst opleveren. Wordt het systeem toegepast bij nieuwbouw, dan ligt de terugverdientijd al snel rond de 5 jaar. Bij oudere panden zal dat getal wat hoger liggen vanwege eventuele aanpassingen aan de bestaande ruimtes. Slimme klimaatbeheersingssystemen maken het ook voor kantoorgebruikers comfortabeler. Zij zijn namelijk altijd verzekerd van schone lucht en een prettige omgevingstemperatuur. 

Warmte hergebruiken
De huidige systemen die op de markt zijn, werken vaak in combinatie met een warmteterugwinsysteem waarbij de warmte van de afgezogen binnenlucht wordt overgedragen op de verse lucht die van buiten naar binnen wordt gebracht. Daarmee wordt de energie hergebruikt. Zijn er in een pand magazijnen, kantoren en productieruimtes die allemaal een ander niveau van verwarming en ventilatie vragen, dan kunnen dergelijke systemen ook in zones worden verdeeld, die per zone de lucht op het gewenste niveau verwarmen, koelen of ventileren. 

Ventilatie-expert vragen
Slimme WTW installaties en vraaggestuurde ventilatiesystemen kunnen voor elk bedrijf rendement opleveren. Of deze systemen te koppelen zijn aan uw huidige ventilatiesysteem of dat het verstandiger is te investeren in de nieuwste generatie installaties, kan uw lokale duurzame installateur precies vertellen.