Waarom je als installateur continu moet blijven leren!


Als je zaken goed gaan, kun je stoppen met leren, toch?

Veel ondernemers denken dat wanneer hun zaken goed lopen, ze hun tijd niet meer hoeven te investeren om te blijven leren. Niets is minder waar!

Blijven doorleren is de sleutel tot succes.

De installatiebranche ondergaat een constante transformatie. Door technologische vooruitgang en continue veranderende regelgeving, kun je niet stil blijven staan.

Maar dat hoeven wij je niet te vertellen!

Hier zie je een paar redenen waarom je als installateur jezelf moet blijven ontwikkelen. 

1. Technologische vooruitgang

De technologie in de installatiebranche ontwikkelt zich continu. Nieuwe materialen, gereedschappen en technieken worden ontwikkeld om beter en sneller te werken. Veel klanten willen energie en kosten besparen en het is jouw taak om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. 
De focus ligt tegenwoordig vooral op duurzame energie oplossingen, waaronder
– HVAC-systemen
– Internet of Things (IoT)
– Laadoplossingen 
– Warmtepompen
– Accu’s
– Elektrisch verwarmen
– BIM (Building Information Modeling)

Door continu te leren, kunnen installateurs up-to-date blijven met de nieuwste innovaties en kunnen daarom hun klanten beter informeren en hen meer opties bieden, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere klanttevredenheid.

Dit is maar een klein voorbeeld van alle nieuwe systemen waarvan je in ieder geval de basis moet weten of begrijpen om je klanten goed te kunnen informeren.

2. Wet en regelgeving

In Nederland zijn er strikte wetten en regels die van toepassing zijn op installatiebedrijven. Enkele van de belangrijkste wetten en regels zijn:
– Gasketelwet
– Warmtewet
– WML
– CAO Verhogingen
– CSRD
– Veranderende NEN Normeringen

Voor installatiebedrijven zijn deze regels van groot belang, omdat ze onder andere bepalen hoeveel je personeel moet betalen, welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen, en welke bouwtechnische voorschriften van toepassing zijn. Door op de hoogte te blijven van veranderingen in de wet- en regelgeving, kun je problemen voorkomen en zorgen voor een efficiënte en veilige bedrijfsvoering.

Volg relevante nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van veranderingen of sluit je aan bij een samenwerkingsorganisatie binnen de installatiebranche waar je kennis en ervaring kan delen met andere leden.

3. Efficiëntie en kosteneffectiviteit

Als installateur wil je natuurlijk het beste voor jouw installatiebedrijf. Succesvol zijn in deze branche betekent niet alleen het leveren van kwaliteitswerk, maar ook het slim omgaan met je kosten en prijzen. Efficiënt werken en kosteneffectief spelen daarbij een cruciale rol. Om je bedrijf gezond en winstgevend te houden, is het belangrijk om te weten hoe je kosten kunt besparen en tegelijkertijd je marges kunt verbeteren. Een van de belangrijkste stappen om dit te bereiken, is het leren van verschillende technieken, bijvoorbeeld:
– Eenvoudige kostprijsberekening
– Uitgebreide kostprijsberekening
– Kostprijsberekening klein werk
– Nacalculatie
– Omgaan met prijsverhogingen
– Inkoopanalyse 

4. Persoonlijke groei 

Voortdurend leren is heel belangrijk voor zowel je persoonlijke groei als professionele ontwikkeling. Door nieuwe vaardigheden en kwalificaties, verhoog je je prestaties, wat kan leiden tot betere kansen, hogere inkomsten en meer werkzekerheid. Dit verbetert niet alleen je flexibiliteit en probleemoplossend vermogen, maar maakt je ook waardevoller voor huidige en toekomstige werknemers. Proactief blijven in je leertraject door gebruik te maken van online cursussen en workshops is belangrijk om succesvol te blijven.

“Mis de boot niet! Zorg dat je niet achterblijft; blijf leren en groeien!”

Als installateur is voortdurend bijleren geen optie, maar een noodzaak.
Leren kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door deel te nemen bij netwerkbijeenkomsten, beurzen, cursussen, samenwerking of  jezelf aan te sluiten bij een samenwerkingsorganisatie zoals Uw Duurzame Installateur.
Je leert heel veel door met anderen te communiceren, want wat jij niet weet, weet jouw collega wel.

Tip: op dezelfde manier dat jij als installateur door moet leren, telt dat ook voor je personeel, schrijf ze in voor cursussen of opleidingen waardoor ze ook persoonlijk en professioneel kunnen groeien.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.