Warmtepomp vervangt gas
Het plaatsen van een warmtepomp wordt steeds populairder als vervanging van gas. Het is namelijk veel efficiënter dan het stoken met een gas-HR ketel en bovendien wordt de CO2 uitstoot er een stuk lager door. Warmtepompen onttrekken energie aan de buitenlucht en zetten dat om warm in water dat naar de radiatoren, vloerverwarming en boiler gaat. Ruim 80% van die energie komt dan van buiten, voor het resterende deel is wel stroom nodig omdat de pomp zelf werkt op elektriciteit. Dit kan bijvoorbeeld worden geleverd door zonnepanelen. Dit stelt woningeigenaren in staat volledig energieneutraal te gaan wonen.
Energie besparen met een warmtepomp
De energiewinst met een warmtepomp is hoog. Gemiddeld levert het voor 1 kwh elektrische stroom 5 kWh aan warmte op. De uitstoot van C02 wordt ca. 50% verminderd ten opzichte van gas. De installatie van een warmtepomp heeft ook een positieve uitwerking op het energielabel en zorgt in de regel voor waardevermeerdering van het huis. Momenteel zijn er interessante subsidiemogelijkheden voor de aanschaf van warmtepompen.
Bij nieuwbouw is de terugverdientijd vaak zo’n 6 jaar, bij bestaande bouw is dat wat langer omdat er vaak allerlei aanpassingen gedaan moeten worden om de woning geschikt te maken voor een warmtepomp. Denk hierbij aan isolatie, vloerverwarming en plaatsing van lage temperatuurradiatoren.
Een Warmtepomp is veelzijdig
Veelzijdig en ook zakelijk interessant
Een warmtepomp heeft nog meer voordelen, want in plaats van verwarmen kan het ook ingezet worden om te koelen tot bepaalde temperaturen. Dat is zeker voor hete zomers erg praktisch. Warmtepompen zijn daardoor ook erg geschikt voor zakelijke toepassingen, zwembaden en bedrijfspanden.
Soorten warmtepompen
Er zijn allerlei typen warmtepompen op de markt. Het verschil zit in hoe ze aangestuurd worden en verwarmen.
1)Woningeigenaren die volledig van het gas willen, kiezen voor een volledige, elektrische warmtepomp. Deze heeft slechts een stroomaansluiting nodig. Andere termen zijn een ‘combi’ of ’all-electric’ warmtepomp.
2)Er zijn ook hybride warmtepompen op de markt, die werken met instandhouding van de bestaande CV-ketel. Deze ketel zorgt dan nog voor warmwaterlevering en regelt eventueel wat bijverwarming op erg koude momenten. De rest van de verwarming gebeurt via de warmtepomp. De winst in CO2 uitstoot en energie ligt zo rond de 20%. Voordeel is wel dat je huis niet volledig geïsoleerd hoeft te zijn, wat bij een ‘all-electric’ warmtepomp wel noodzakelijk is.
3)Een derde variant bestaat uit ventilatiewarmtepompen. Deze zijn bedoeld voor woningen met mechanische ventilatie. Uit de afgezogen ventilatielucht wordt de warmte dan overgebracht naar de CV. Omdat de aanvoer van de aangevoerde lucht helaas niet constant is, is het slechts een aanvulling op de CV-ketel.
Weten wat een warmtepomp jou kan opleveren aan energiebesparing? Vraag dan onafhankelijk advies aan bij een lokale warmtepomp expert via de duurzame installateur.