Warmtepomp in uw bedrijf

Warmtepomp in uw bedrijf

Kan ik een warmtepomp toepassen in mijn bedrijf? 

Steeds meer bedrijven zijn druk bezig hun onderneming op allerlei vlakken te verduurzamen. Daarmee dragen we er gezamenlijk aan bij om in Nederland de CO2 uitstoot te reduceren. Door over te gaan op een warmtepomp in uw bedrijf voor verwarmen en koelen, kan het gebruik van fossiele brandstoffen intern helemaal tot 0 worden gereduceerd. Ook binnen uw bedrijf. Bovendien bespaart dat meteen stookkosten. 

Werking warmtepomp

Een warmtepomp in uw bedrijf is veel duurzamer dan een installatie op gas. Het haalt namelijk de nodige energie uit de buitenlucht en zet die om in warme lucht voor binnen, wat kan worden gebruikt voor de verwarming. Ook kan via de warmtepomp in uw bedrijf warm tapwater worden geleverd en dit is goed te koppelen aan een vloerverwarming. Verder zijn veel warmtepompen ook in te zetten voor klimaatbeheersing om de lucht te koelen en te verversen.  

Nul op de meter met warmtepomp

Voor het in werking stellen van de warmtepompinstallatie is alleen een elektra-aansluiting nodig. Vaak wordt de warmtepomp dan ook gecombineerd met zonnepanelen voor de stroomlevering. Op die manier kan zelfs nul op de meter worden bereikt. Er zijn ook warmtepompen die de energie halen uit de bodem of het grondwater. Dit genereert een hoger rendement, maar deze systemen zijn in aanschaf wel duurder. 

Warmtepomp regelingen aangepast

Tot voor kort stimuleerde de overheid de aanschaf van duurzame warmte-installaties met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze regelingen is in 2020 aangepast en uiteraard is dit altijd in beweging. Ondernemers kunnen voor fiscaal voordeel nog wel gebruik maken van de ‘Milieu Investeringsaftrek’ en de ‘Energie Investeringsaftrek’.

Terugverdientijd warmtepomp

Wat een warmtepomp in uw bedrijf aan rendement precies kan opbrengen, is afhankelijk van het type pomp, het te verwarmen volume van het pand en het dagelijkse verbruik. De precieze berekening daarvan kan een gespecialiseerde installateur voor u opmaken. Gemiddeld zijn de aanschafkosten momenteel € 4.000 voor een hybride warmtepomp tot € 10-25.000 voor bodemwarmtepompen en grondwaterwarmtepompen. 

Check voor een overzicht van de actuele subsidiemogelijkheden bij uw plaatselijke gemeente en voor collectieve zakelijke regelingen de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie.