Zakelijk Lage TemperatuurVerwarming toepassen?

Zakelijk Lage TemperatuurVerwarming toepassen?

Een comfortabel werkklimaat en tegelijk energie besparen? Een warmtepomp biedt momenteel het meeste rendement zonder in te boeten op comfort. Dat betekent automatisch dat in het gebouw wordt overgegaan op lage temperatuur verwarming. Maar ook zonder koppeling aan een warmtepomp kunnen LTV radiatoren veel energiewinst opleveren.

Wat is lage temperatuurverwarming? (LTV)

Bij een lage temperatuurverwarming ligt de aanvoertemperatuur van het water tussen de 35°C-55°C, wat flink lager is dan de 75°C tot 85°C bij conventionele verwarmingssystemen. Door die lagere instelling van de temperatuur valt al snel 30% energiewinst te behalen. 

Omdat bij LTV de warmte wordt verspreid over een groot oppervlak en constant is, wordt het toch aangenaam in de ruimte. Veel bedrijven die LTV toepassen, vinden het ook prettiger, omdat door de minimale schommeling in temperatuur het rondcirkelen van stof wordt gereduceerd. 

Soorten LTV

Lage Temperatuursystemen zijn er in allerlei vormen, bijvoorbeeld als:

– LTV radiatoren en LTV convectoren 

– Vloerverwarming

– Plafond- en wandverwarming

– Luchtverwarming

Ook zijn er al zeer-lage-temperatuurverwarmingsystemen (ZLTV) op de markt waarbij de temperatuur van het aangevoerde water lager dan 35°C is. 

Brede toepassing

Voordeel van LTV’s is dat ze zijn aan te sluiten op een groot aantal soorten verwarmingsbronnen, zoals een warmtepomp, zonneboiler, warmtenetten en stadsverwarmingssystemen. Aansluiten op een bestaande CV ketel kan ook, maar meer rendement valt te behalen met een speciale LTV verwarmingsketel. Ook zijn er systemen die nog meer efficiency bereiken door de warmte van een reeds opgewarmde ruimte te hergebruiken voor het verwarmen van andere ruimtes. 

Aandachtspunten LTV

Bij LTV’s duurt het wel wat langer voor de ruimte de juiste temperatuur heeft bereikt. Is snel opwarmen wel een vereiste, dan kan dat via een extra radiator met speciale boost-functie. Door de grotere radiatoroppervlakken moet het systeem ook goed worden afgestemd op de constructie van het pand, vooral als voor LTV plafondverwarming wordt gekozen. Verder is een goede isolatie een vereiste om te profiteren van optimaal rendement. 

Meer weten over de mogelijkheden van dit type verwarming? Uw lokale duurzame verwarmingsspecialist vertelt graag meer over de nieuwste ontwikkelingen en systemen.