Zakelijke zonneboilers

Zakelijke zonneboilers

Zakelijk een zonneboiler, is dit interessant? 

Met een zonneboiler verwarmt u op duurzame wijze, water met zonnewarmte. Zo bespaart u op energie en verlaagt u de uitstoot van CO2. Door de stijgende gasprijzen is het ook erg interessant voor bedrijven en industrieën die erg veel warm water gebruiken. Denk aan hotels, campings, wasstraten, zwembaden, de voedselverwerkingsindustrie en de tuinbouw. Vaak kunnen deze systemen ruim 50% van de totale warmwatervoorziening voor hun rekening nemen en de verwachting is dat dit percentage in de toekomst verder stijgt door nog geavanceerdere systemen.

Duurzame verwarming van water

Een zonneboilerbestaat uit een paneel met zonnecollectoren. Deze collectoren halen energie uit uv-licht en zetten die om in warmte. Dit paneel wordt meestal op een dak geplaatst. Daarnaast bestaat het uit een voorraadvat waarin het water wordt verwarmd. Het verwarmde water stroomt via de cv-ketel naar alle tapwaterpunten in het pand. Bij fel zonlicht kan de boiler temperaturen tot 90 °C bereiken.

Bijwarmen met zonneboiler

De meeste systemen zijn nog wel gekoppeld aan een gewone cv-ketel als buffer. Is het door de zonneboiler verwarmde water namelijk nog niet voldoende op temperatuur, dan wordt dat bijgewarmd door de tweede ketel. Toch kan dat al een besparing in stookkosten opleveren van wel 60%. Het rendement van een zonneboiler is het hoogst in de zomermaanden als er volop zonlicht is. In andere maanden moet het systeem dus worden ondersteund.

Steeds geavanceerdere technologie zonneboiler

Zonneboilers zijn in principe vooral geschikt om tapwater te verwarmen, maar kunnen ook goed worden gecombineerd met lage temperatuur verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming. Bovendien gaat de ontwikkeling binnen deze technologie aardig snel, wat ervoor zorgt dat er steeds krachtigere zonneboilers op de markt komen die zijn in te zetten ter ondersteuning van bijvoorbeeld de normale centrale verwarming. 

Terugverdientijd zonneboiler

Welk rendement met een zonneboiler binnen uw bedrijf is te behalen, kan Uw Duurzame Installateur uitgebreid doorrekenen. Vaak worden zonneboilers aangelegd in combinatie met zonnepanelen, hiermee kunt u aardig wat op de investeringskosten besparen. 

De overheid en veel gemeentes stimuleren zakelijke verduurzaming en bieden regelmatig investeringssubsidies en fiscale kortingen. Deze wijzigen echter regelmatig. Check voor een overzicht van de actuele subsidiemogelijkheden bij uw plaatselijke gemeente en voor collectieve zakelijke regelingen de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie