Zonnepanelen terugverdientijd

Zonnepanelen terugverdientijd

Natuurlijk is het besluit om zonnepanelen aan te schaffen en op uw dak te (laten) plaatsen. Een besluit dat niet licht genomen moet worden. Belangrijke vragen die daarbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld de besparing zonnepanelen die het oplevert en ook de zonnepanelen terugverdientijd. Uiteindelijk zal de grote investering die u doet terugverdiend worden.

Wat is zonnepanelen terugverdientijd?

Heel kort gezegd is de aanschaf van de zonnepanelen terugverdiend zodra de jaarlijkse besparingen bij elkaar opgeteld hoger worden dan de totale investering. U bespaart immers jaarlijks een bedrag aan energiekosten omdat u of de energie zelf opwekt, of omdat uw zonnepanelen energie terugleveren aan het energiebedrijf wanneer u niet alle zonne-energie zelf nodig heeft. De besparing is het aantal kWh dat de zonnepanelen jaarlijks genereert, vermenigvuldigd met de elektriciteitsprijs. De zonnepanelen terugverdientijd wordt steeds korter omdat de zonnepanelen steeds goedkoper en beter worden. Toen de eerste subsidieronde voor zonnepanelen door de rijksoverheid werd gestart, rond 2007, hadden zonnepanelen een terugverdientijd van tien tot vijftien jaar. Inmiddels is dat al tussen de zes en acht jaar!

 

Waardoor wordt de zonnepanelen terugverdientijd bepaald?

Bij de investeringskosten houdt u rekening met kosten voor de aanschaf en installatie van de panelen. Met de energieprijs van uw leverancier. Met eventuele subsidie of BTW die u kunt terugvragen en met kosten voor controle en eventuele vervanging van de omvormer (die zonne-energie omzet in bruikbare stroom). Omdat de zonnepanelen weinig onderhoud nodig hebben, heeft u daar weinig kosten aan. Maar ontwikkeling van energieprijzen – die voorlopig alleen nog maar lijken te stijgen –, de levensduur van de panelen, de afname van het opwekvermogen en het totale vermogen van de zonnepanelen spelen ook een rol bij de zonnepanelen terugverdientijd.

Ideale omstandigheden

De opgetelde besparingen berekent u met behulp van een eenvoudige formule: opgewekte aantal kWh * energieprijs = besparing. Voor het berekenen van de opgewekte kWh moet u een aantal dingen weten, zoals de grootte van het systeem, de hoek van het dak en de richting van het dak. De systeemgrootte berekent u door het aantal panelen te vermenigvuldigen met de wp-grootte per paneel. Bij 10 panelen van 250 wp heeft u een systeem van 2500 wp. Een ideaal dak is georiënteerd op het zuiden en heeft een hoek van 35 graden. Een dak van 0 graden is een plat dak. Dan heeft u andere bevestigingsmaterialen nodig om de panelen in een hoek van 35 graden te kunnen plaatsen.

Berekenen terugverdientijd

Wanneer uw investeringskosten bekend zijn en u de potentiële besparing per jaar berekent, kunt u de zonnepanelen terugverdientijd globaal berekenen. Een voorbeeld: Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt circa 3.400 kWh per jaar. Dat kost zo’n 800 euro aan energiekosten, uitgaand van een gemiddelde energieprijs van ca. € 0,23. U bespaart 3.400 kWh * € 0,23 = € 782 per jaar. De verwachting is dat het systeem jaarlijks iets minder energie kan leveren, maar omdat de energieprijs jaarlijks ongeveer met 4 – 5 % stijgt, zal er nog steeds elk jaar bespaard kunnen worden.

Uw Duurzame Installateur heeft verstand van Zonnepanelen

Zo hoeft u geen belasting te betalen op de afschrijving van de zonnepanelen. Dit kan in uw geval leiden tot een voordeel van maximaal 25% bij uw vennootschapsbelasting en maximaal 52% bij uw inkomstenbelasting. Wilt u meer weten over de voordelen van zonnepanelen voor uw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek met een van onze Duurzame Installateurs.