Kan ik als bedrijf profiteren van Zonnepanelenparken?
In Nederland worden steeds meer zonneparken aangelegd: grote terreinen van vele hectares land waarop zonnepanelen worden geplaatst. In een keer kunnen daar grote aantallen huishoudens van energie worden voorzien. Dit vormt een aanvulling op projecten waarbij zonne-energie via daken wordt opgewekt. Zowel particulieren als bedrijven kunnen deelnemen aan deze zonnepanelenparken. Het is beslist een overweging waard als zonne-energie niet via een eigen of collectief dak kan worden opgewekt en biedt ook voor kleine ondernemers allerlei mogelijkheden.
Lokaal opgewekt zonnepanelenparken
Veelal wordt bij zonneparken de postcoderoos toegepast. Dit is een regeling waarbij alleen bedrijven en particulieren kunnen deelnemen als ze gevestigd zijn binnen een gebied van aaneengesloten postcodes rond de locatie van de zonneproductie. Deelnemers worden dan bijvoorbeeld lid van de coöperatie en kunnen inschrijven voor een bepaald aantal panelen. Daarmee investeren ze in het park en kunnen later meeprofiteren van de financiële resultaten. Er zijn ook constructies waarbij de deelnemer niet alleen stroom voor zichzelf opwekt, maar dat ook doet voor andere klanten en coöperatieleden waarmee de investering sneller kan worden terugverdiend.
Fiscale voordelen zonnepanelenparken
Over het aantal afgenomen kWh via zonnestroomparken is er momenteel recht op energiebelastingteruggave, wat investeren aantrekkelijk maakt. Verder gelden voor bedrijven in de regel wel andere energietarieven dan voor particuliere deelnemers. Daardoor ligt het te behalen rendement ook anders en dit is uiteraard ook gerelateerd aan de actuele stroomprijzen en mogelijke fiscale wijzigingen.
Geen omkijken zonnepanelenparken
Deelname aan een collectief als zonneweides of zonneparken bespaart een hoop rompslomp. Het vergt vrijwel alleen een stuk investering en geen installatie of onderhoud van panelen. Bij sommige zonneparken worden de investeringen na een bepaalde looptijd teruggestort. De meeste parken werken ook met een vaste energieleverancier waardoor overstappen dan wel een vereiste is. Wie geïnteresseerd is in lokale zonnestroom-initiatieven kan daar het beste naar informeren bij het Duurzaam Bouwloket van de betreffende gemeente.