Coronacrisis & de installatiebranche: alles gaat wel door maar het wordt iedere dag wat taaier

Hoe houdt de installatiebranche zich staande tijdens de coronacrisis? Caspar Norg van Uw Duurzame Installateur heeft dagelijks contact met installateurs en leveranciers. In deze blog doet hij verslag van een aantal gesprekken. 

Door Caspar Norg* 

Wij hebben al dagelijks contact met installateurs en leveranciers uit ons netwerk. Maar tijdens deze coronacrisis nog veel meer. De installateurs horen graag hoe de andere installateurs het oppakken en doorstaan. Leveranciers zijn erg benieuwd hoe het bij de installateurs en hun klanten gaat om te kunnen voorspellen waar de markt op korte termijn naartoe gaat. En wij willen horen hoe we de klanten op dit moment kunnen helpen. 

‘Iets moeizamer’ 

Hille Vellema van Vellema Installatietechniek uit Hallum, Noord-Friesland, geeft aan dat hij iedereen wel aan het werk heeft op het moment. Het wordt wel iets moeizamer dan een paar weken geleden. Vooral de particulieren stellen meer uit en sommige zeggen het werk ook af. Hij laat de monteurs ’s ochtends niet meer naar de zaak komen om onnodig contact te vermijden en op kantoor zit ook niet iedereen op dezelfde dag meer binnen.  

Bij installateurs heerst wel de angst dat nieuwe projecten niet worden opgestart en worden uitgesteld

50 procent ziek thuis 

William Melssen van Melssen Peperkamp Elektrotechniek uit Ravenstein zit middenin de zogenaamde coronabrandhaarden. Inmiddels zit 50 procent van zijn personeel ziek thuis. Zelf werkt Melssen uit voorzorg ook vanuit huis“Het komt allemaal wel dichtbij. In de familie nog niemand ernstig ziek, maar je hoort toch wel veel mensen die een bekende of familielid in het ziekenhuis hebben liggen.” De monteurs die aan het werk zijn blijven positief, en letten goed op hun eigen gezondheid. Melssen: Het is fijn dat het mooi weer is. Dan kan ik nog af en toe even de tuin in. Anders zou m’n vrouw hartstikke gek van me worden. 

Artikelen met elkaar delen 

René Bosman Key-accountmanager Elektra  bij Wavin geeft aan dat ze bij Wavin de markt op de voet volgen. Meerdere keren per week worden installateurs en grossiers gebeld. Om te horen wat er speelt en om te kijken waar er hulp nodig is. Daarnaast worden allerlei relevante artikelen met elkaar gedeeld. Bosman: “Op dit moment loopt het allemaal nog redelijk door bij de installateurs, en ook bij Wavin. Bij installateurs heerst wel de angst dat nieuwe projecten niet worden opgestart en worden uitgesteld.” Aan de Sanitair-kant zouden er langere levertijden kunnen ontstaan van tegels en toiletpotten.  

 

 ‘Veel via Skype’ 

Bosman geeft aan dat het wel wennen is om de hele dag vanuit huis te werken, maar dat hij veel afspraken toch gewoon door kan laten gaan. “Wij doen nu heel veel via Skype. Dan ben je toch op een meer persoonlijke manier met elkaar in contact dan via de mail of telefoon. Het was voor een paar klanten even wennen, maar het wordt toch als heel plezierig ervaren. 

Conclusie 

Conclusie van de gesprekken: de installateur werkt door, bij particulieren wordt het lastiger en er zijn nog geen problemen met leveringen. Hoe houden we de monteurs fit en veilig, maar ook tevreden? Dat is een flinke uitdaging. 

Caspar Norg schreef nog een artikel over installateurs in de coronacrisis: ‘Geen business as usual’

*Caspar Norg is medeoprichter en directeur van Uw Duurzame Installateur. Dit is een landelijk netwerk van elektrotechnische en totaalinstallateurs met bedrijven tussen 8 en 80 medewerkers. 

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.