De 6 stappen, hoe je kunt besparen op inkopen!

Merk je dat je steeds meer geld kwijt bent aan inkopen, hoe hard je ook probeert om te besparen? Jullie zijn niet alleen. Veel installatiebedrijven vinden het lastig om hun inkoopkosten laag te houden. Dit zorgt voor minder winst en minder geld voor belangrijke zaken zoals personeelskosten en groei. Het is frustrerend als je te veel betaalt voor materialen, geen korting krijgt voor grote bestellingen, of vastzit aan leveranciers die niet goed werken. 

Maar wat als er een betere manier is om dit aan te pakken?

Bij Uw Duurzame Installateur hebben we een makkelijk plan gemaakt dat helpt om minder geld uit te geven aan inkopen. Dit plan helpt ook om jullie bedrijf duurzamer te maken. We gebruiken onze eigen ervaring en de beste tips uit de sector om jullie inkopen beter en goedkoper te maken.

Stap 1: Kijk goed naar jullie huidige inkopen

Begin met goed kijken naar hoe jullie nu inkopen. Zoek uit waar je te veel geld uitgeeft en waar dingen beter kunnen. Kijk naar de afspraken met leveranciers, hoe goed leveranciers hun werk doen, en of de materialen en diensten die jullie kopen wel echt het geld waard zijn. Heb je al lang geen leverancier meer gesproken? Tijd om ze even wakker te schudden.

Stap 2: Werk slimmer samen met leveranciers

Een goede band met leveranciers kan zorgen voor betere prijzen en afspraken. Kijk goed naar welke leveranciers het best zijn op basis van prijs, kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Praat met leveranciers over betere afspraken en denk erover na om bijvoorbeeld minder verschillende leveranciers te gebruiken, zodat je korting kunt krijgen voor grote bestellingen.

Tip: Beoordeel je leveranciers: Evalueer regelmatig de prestaties en betrouwbaarheid van je leveranciers. Dit kan helpen bij het beslissen of het tijd is om te zoeken naar alternatieve leveranciers die betere prijzen of diensten kunnen bieden.

Stap 3: Kies voor duurzame producten

Duurzame producten kiezen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook geld besparen. Kies producten die lang meegaan, weinig onderhoud nodig hebben en helpen om energie te besparen. Dit kan de totale kosten flink verlagen. 

Duurzame producten mogen meer kosten, aangezien de afschrijving ook langer is. Geweldig voor je klanten en een goed verkoopargument.

Stap 4: Gebruik digitale hulpmiddelen voor inkopen

Digitale hulpmiddelen kunnen helpen om alles rondom inkopen makkelijker en sneller te maken. Een digitaal inkoopsysteem geeft een duidelijk overzicht van wat er wordt uitgegeven, wat er wordt besteld en hoe het gaat met de leveranciers.

Digitale hulpmiddelen maken inkopen veel makkelijker en sneller. Bijvoorbeeld, een goed programma op de computer helpt om alles wat jullie kopen en betalen overzichtelijk te houden. Het kan ook de prijzen van verschillende leveranciers laten zien voor eenzelfde product, zodat jullie altijd de beste prijs krijgen. 

Ook kunnen jullie zien hoe goed leveranciers hun werk doen. Dit helpt om betere keuzes te maken over met wie jullie zaken doen. Door dit te gebruiken, besparen jullie geld en kost het minder tijd om alles rondom inkopen te regelen.

Stap 5: Zorg Dat iedereen goed weet hoe het moet

Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Het is belangrijk dat iedereen die betrokken is bij inkopen goed weet hoe het moet. Train jullie team in slim inkopen en het gebruik van digitale hulpmiddelen. 

Je koopt waarschijnlijk in bij meerdere groothandels. Deze groothandels hebben mogelijk voor alle producten weer andere prijzen en condities. Je moet dit maar wel net even weten. 

Een team dat goed weet hoe het moet, kan betere keuzes maken.

Tip: Stel duidelijke inkooprichtlijnen op: Zorg ervoor dat iedereen in jullie organisatie de inkoopprocedures begrijpt en volgt. Dit helpt bij het voorkomen van overhaaste of ongeautoriseerde aankopen.

Stap 6: Blijf alles goed in de gaten houden

Besparen op inkopen moet je steeds blijven doen. Kijk regelmatig hoe het gaat en of het plan werkt. Pas jullie manier van werken aan op basis van wat jullie leren om steeds beter en goedkoper in te kopen.

Tip: Een goede tip voor het verbeteren van jullie inkoopproces is: Maak gebruik van groepsinkoop.

Door samen met andere bedrijven inkopen te doen, kunnen jullie profiteren van kwantumkortingen die normaal gesproken niet beschikbaar zijn voor kleinere bestellingen. Dit helpt om de inkoopkosten te verlagen zonder in te leveren op kwaliteit. Aansluiten bij een inkooporganisatie bevordert niet alleen kostenbesparing, maar kan ook leiden tot waardevolle samenwerkingsverbanden en netwerkmogelijkheden.

Volg onze simpele stappen en jullie kunnen ook meer besparen op inkopen. Dit helpt jullie bedrijf om te groeien. 

Of sluit je aan bij Uw Duurzame Installateur. Samen maken we de toekomst beter en goedkoper.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.