De toekomst van digitale marketing

In februari 2024 stopte Google met het tonen van advertenties voor loodgieters in Nederland. Google stopte met loodgieters advertenties na klachten van consumenten, gemeld door de Consumentenbond, over oplichting via deze advertenties. Dit was een grote verrassing. En het laat duidelijk zien hoe belangrijk het is voor alle ondernemers om na te denken over een vraag: hoe sterk is jouw digitale marketingstrategie als er iets onverwachts gebeurt?


Voor installateurs is nu de tijd om na te denken over je aanpak. Online verandert alles heel snel. Bedrijven moeten daarop reageren. Google Ads laat zien dat het niet goed is om maar één manier van marketing te gebruiken. Het is belangrijk om verschillende manieren te proberen.

Wat is digitale marketing?


Digitale marketing is een vorm van marketing die via internet en digitale technologieën zoals
websites, mobiele apps, sociale mediaplatforms en e-mail.(computers en mobiele telefoons) gebruikt om producten en diensten te promoten. Deze manier van marketing is populair geworden en heeft sterk veranderd hoe bedrijven technologie gebruiken voor marketing. Digitale platforms zijn nu een vast onderdeel van marketingstrategieën en het dagelijkse leven.

Spreid je marketingkansen
Wed niet op 1 paard! Zet je alles in op Google ads, of ben je heel actief op alleen Facebook? Doe dat niet. Spreid je marketingkansen. Je ziet wat er is gebeurd met Google Ads, dit kan ook op een ander marketingkanaal gebeuren. Daarom is het handig om meer over andere marketingmethoden te weten te komen.

Hier zijn wat ideeën waarmee jij je kansen kan spreiden:

1. Social media marketing (SMM)
Social media marketing omvat de gratis methodes waarmee een bedrijf contact maakt met zijn publiek. Dit gebeurt via verschillende social media platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube en TikTok.

Dit omvat gratis plaatsen van bedrijfsupdates zoals het introduceren van een nieuwe collega met een foto en een korte persoonlijke toelichting, het delen van video’s waarin de monteurs nog aan het installeren zijn en het publiceren van uitlegvideo’s over zonnepanelen en hoe snel deze kunnen worden geïnstalleerd. Het doel is om het natuurlijke bereik en de betrokkenheid te vergroten door het delen van interessante en nuttige content. Om je doelgroep beter te bereiken, kun je gebruik maken van hashtags.

Voordelen:

 • Kosten: Er zijn geen kosten verbonden aan het plaatsen van berichten, afgezien van mogelijk de tijd en middelen die nodig zijn voor het creëren van content.
 • Duurzame groei: Het opbouwen van een langetermijnrelatie met volgers door consequent waardevolle informatie te verstrekken.

2. Betaalde social media marketing

Betaalde social media marketing omvat het gebruik van gesponsorde content of advertenties die op social media platforms worden geplaatst om een specifiek publiek te bereiken. Bedrijven betalen voor de plaatsing van deze advertenties, die kunnen worden getarget op basis van diverse demografische en gedragskenmerken zoals leeftijd, locatie, interesses en meer. Dit kan via dezelfde socialmedia platform, Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, TikTok.

Om een goede advertentie op te zetten moeten er bepaalde stappen gevolgd worden.

Bepaal je doel: Wat wil je bereiken? Wil je meer bekendheid, meer website bezoekers, of meer projecten? Je doel bepaalt hoe je je advertentie maakt.
Ken je doelgroep: Wie wil je bereiken met je advertentie? Denk aan locatie/ regio, leeftijd, en wat hun interesses zijn. Dit helpt om je advertentie goed te richten.
Stel je budget in: Beslis hoeveel je wilt uitgeven en hoe lang je advertentie moet lopen. Je kunt per dag betalen of een totaalbedrag voor de hele periode.
Maak je advertentie: Gebruik een split screen professionele  foto’s of video die een oud, defect systeem toont naast een nieuw, efficiënt systeem dat door jouw team is geïnstalleerd en schrijf een duidelijke tekst met een kop die de aandacht trekt. Zorg ook voor een duidelijke oproep tot actie, zoals “Heeft u interesse of wilt u meer weten? Neem nu contact op en ontdek hoe wij uw ruimte kunnen transformeren!  Bel ons op [telefoonnummer] of bezoek onze website [website URL].
Kies het juiste platform: Waar is je doelgroep het meest actief? Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok hebben allemaal hun eigen voordelen.
Houd je advertentie in de gaten: Als je advertentie loopt, kijk dan hoe deze het doet. Zo kun je zien wat goed werkt en wat je misschien moet aanpassen.
Evalueer en verbeter: Kijk na afloop wat de resultaten zijn. Dit helpt je om je volgende advertenties nog beter te maken.


Voordelen:

 • Gericht bereik: Adverteerders kunnen hun doelgroep nauwkeurig selecteren.
 • Snelle resultaten: Betaalde advertenties kunnen onmiddellijk na lancering verkeer en interacties genereren.
 • Schaalbaarheid: Het is makkelijk om de omvang van een campagne uit te breiden of te beperken.
 • Geavanceerde analyse: Platforms bieden gedetailleerde rapportages over de prestaties van advertenties.

3. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zoekmachine Optimalisatie, beter bekend als SEO, is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in de gratis resultaten van zoekmachines zoals Google of Bing. Het doel van SEO is om een website hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten pagina’s, waardoor er meer natuurlijk ofwel niet-betaald bezoek naar de site komt. Dit bereik je door verschillende eigenschappen van de website te verbeteren, zoals de inhoud, de technische opbouw en de betrouwbaarheid van de site.

Zoekmachine optimalisatie werkt best simpel. Zorg voor teksten en inhoud op je website waarmee je potentiële klanten echt gaat helpen. Denk aan artikelen, blogs, projecten, foto’s, video’s etc. 

Hou in gedachten dat je je de lezer echt gaat helpen. Maar verwerk strategische zoekwoorden in de tekst.

Voordelen van SEO:

 • Duurzaamheid: De effecten van SEO blijven bestaan, zelfs na het stoppen van de actieve inspanningen.
 • Kostenbesparing: SEO trekt bezoekers aan zonder de directe kosten per klik zoals bij betaalde advertenties.
 • Meer geloofwaardigheid: Websites die hoog in de organische zoekresultaten staan worden vaak als betrouwbaarder en relevanter beschouwd.
 • Gericht verkeer: Door te optimaliseren voor bepaalde zoekwoorden, trekt de website bezoekers aan die specifiek op zoek zijn naar wat de site biedt.

4. E-mailmarketing
E-mailmarketing is een vorm van direct marketing waarbij e-mails gebruikt worden om communicatieboodschappen aan een groep mensen te versturen. Dit kan gaan om nieuwsbrieven, promoties, updates of gepersonaliseerde berichten die bedoeld zijn om de ontvanger aan te zetten tot een actie, zoals het doen van een aankoop, het inschrijven voor een evenement, of het bezoeken van een website.

Na het verzamelen van verschillende e-mails van bestaande en potentiële klanten, kun je deze gebruiken om via een maandelijkse nieuwsbrief een update te sturen. Bijvoorbeeld over een project waarmee je net bent begonnen of dat je zojuist hebt afgerond, en een korte uitleg geven over energiemanagement.

Voordelen:

 • Kosteneffectief: E-mailmarketing is een van de meest kosteneffectieve marketingmethoden, omdat de kosten per contact zeer laag zijn.
 • Meetbaarheid: De resultaten van e-mailcampagnes zijn makkelijk te meten aan de hand van open- en klikpercentages.
 • Personalisatie: E-mails kunnen gemakkelijk worden gepersonaliseerd om aan te sluiten bij de interesses en voorkeuren van individuele ontvangers.
 • Bereik: E-mail stelt bedrijven in staat om snel en gemakkelijk een groot aantal klanten te bereiken.

5. Betaal per klik (Pay-Per-Click, PPC)
Betaal per klik, beter bekend als Pay-Per-Click of PPC, is een online advertentiemodel waarbij adverteerders betalen elke keer als er op hun advertentie wordt geklikt. Het is een manier om bezoekers naar websites te trekken, niet door organisch verkeer, maar door betaalde advertenties. PPC wordt vaak gebruikt op zoekmachines, sociale media platforms en andere digitale platforms waar bedrijven direct kunnen adverteren.

Als Installateur lanceer je  een PPC campagne op een regionale nieuwswebsite met de advertentie “Professionele verwarmingsinstallatie beschikbaar!” Je betaalt alleen als mensen op je advertentie klikken, wat direct geïnteresseerde klanten aantrekt.


Voordelen:

 • Direct verkeer: PPC genereert onmiddellijk verkeer naar een website vanaf het moment dat de campagne live gaat.
 • Gerichte targeting: Advertenties kunnen zeer specifiek worden getarget op basis van verschillende factoren zoals locatie, demografie, interesses en meer.
 • Flexibele budgetten: Adverteerders kunnen hun dagelijkse en maandelijkse uitgaven beheren, waardoor PPC toegankelijk is voor bedrijven van alle grootte.

6. Contentmarketing
Contentmarketing is een strategie waarbij je interessante en nuttige content maakt en deelt om mensen aan te trekken en te houden. Deze aanpak is niet direct gericht op snelle verkopen/diensten, maar op het opbouwen van een goede relatie met je publiek. Door informatie, vermaak of hulp te bieden, probeer je uiteindelijk mensen zover te krijgen dat ze iets kopen of een andere winstgevende actie ondernemen.

Als installateur kun je jouw zichtbaarheid en bekendheid verhogen door waardevolle content te delen. plaats bijvoorbeeld een blogpost of video getiteld “Hoe je je verwarmingskosten deze winter kunt verlagen” en gebruik relevante zoekwoorden voor betere vindbaarheid. Deel deze post vervolgens op je social media kanalen om meer verkeer naar je website te trekken.Voordelen:

 • Vertrouwen opbouwen: Als je regelmatig goede inhoud deelt, gaan mensen jou of je merk meer vertrouwen.
 • Ondersteunen van andere marketing: Goede content helpt ook andere marketingmethoden zoals zoekmachine optimalisatie, sociale media en e-mailmarketing.
 • Merkherkenning verbeteren: Door steeds content van hoge kwaliteit in dezelfde stijl te delen, herkennen mensen je merk sneller en blijven ze trouwer.

Klaar voor de toekomst
Deze situatie is niet alleen een uitdaging, maar ook een kans om je marketingaanpak op tijd te vernieuwen en/of te versterken. Door een combinatie van deze methoden toe te passen, bereik je een breder publiek en verstevig je je digitale aanwezigheid op tijd.

Hoewel de wijziging in het beleid van Google Ads specifiek loodgieters trof, is het een waarschuwing voor alle ondernemers. Het is belangrijk om flexibel en adaptief te zijn en niet afhankelijk te zijn van één enkel kanaal. Door verschillende manieren van marketing te gebruiken, zorg je dat jouw bedrijf goed kan omgaan met de veranderlijke en onzekere digitale wereld.Benieuwd naar welke cursus je kunt volgen voor een beter begrip van digitale marketingstrategie? Bekijk het blog: Top 7 cursussen voor installateurs

Wees proactief, blijf innoveren, en zorg dat je altijd voorbereid bent op de toekomst. Jouw bedrijf zal er sterker en veerkrachtiger door worden.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.