De toekomst van netwerken in de installatiebranche

Gen Y, Gen Z, Alpha, je kent ze wel, of niet. Ook zij zijn gestart of gaan binnenkort starten in het bedrijfsleven. Dat zal wat veranderingen met zich meebrengen op de manier hoe wij op dit moment met elkaar omgaan. Het aanknopen en onderhouden van persoonlijke en professionele relaties zal zich de komende jaren flink wijzigen in vergelijking met hoe we het nu doen en gewend zijn.

De grote vraag is: ben jij als installateur voorbereid op wat de toekomst brengt? Dit artikel neemt je mee in de huidige stand van netwerken binnen de installatiebranche en biedt een vooruitblik naar de toekomst.

Waarom netwerken belangrijk is voor installateurs

Netwerken biedt tal van voordelen voor jou als eigenaar van een bedrijf. Het helpt je om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends, technologieën, en beste praktijken. Het opent deuren naar nieuwe zakelijke mogelijkheden en helpt bij het bouwen van betere relaties met leveranciers en collega’s. Daarnaast verhoog je met actief netwerken je zichtbaarheid in de markt.

De huidige manier van netwerken

Het netwerk richt zich in de installatiebranche op persoonlijk contact: lokale bijeenkomsten, beurzen, evenementen en workshops, aangevuld met social media. Het draait om ervaringen delen, advies vragen, en samenwerken aan grotere projecten.


De verandering in digitale netwerken

We zien een duidelijke verschuiving naar digitale verbindingen. Installateurs maken nu al meer gebruik van virtuele netwerken, online forums (intranet), en sociale media zoals LinkedIn, Facebook en in sommige gevallen Instagram. Dit biedt kansen om jezelf op de kaart te zetten en ervaringen te delen met collega’s/vakmensen wereldwijd. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een afgerond project, kunnen anderen zien welke kennis je bezit en je benaderen indien nodig.

Veranderingen door technologie in netwerken

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR): Deze technologieën zullen zakelijke ontmoetingen en netwerkevenementen transformeren. Men kan een VR-bril opzetten om deel te nemen aan virtuele workshops, bijeenkomsten of beurzen, waardoor het lijkt alsof men fysiek aanwezig is. Gebruikers kunnen als digitale avatars elkaar ontmoeten en in een gedeelde virtuele ruimte met elkaar praten.

AI-gedreven netwerken: AI zal helpen om netwerken makkelijker te maken door te laten zien met wie je het beste kunt verbinden. Dit doet AI door te kijken naar wat je interesses zijn en wat je wilt bereiken in je werk, bijvoorbeeld je bedrijf is gespecialiseerd in het installeren van zonnepanelen, maar je wil nu uitbreiden om ook laadpalen te gaan installeren in dit geval zal AI je matchen met andere installateurs die ook zonnepanelen en warmtepompen installeren. Zo vind je mensen die bij jou passen.

Digitale hulpmiddelen en platforms

Samenwerking en automatisering: Er komen meer koppelingen tussen verschillende hulpmiddelen zoals e-mail, agenda’s en sociale media. Dit maakt het netwerken makkelijker en vloeiender.

Slimme hulp: AI-hulpjes kunnen moeilijkere dingen doen, zoals het zelf plannen van afspraken of het klaarmaken van overzichten voor vergaderingen. Tegenwoordig werken al heel veel mensen vanuit huis en veel (productie-)werk wordt overgenomen door robots, dit zal nog veel meer stijgen.

Veel ondernemers hebben een assistent die helpt met het bijhouden van dagelijkse gebeurtenissen, maar dit zal binnenkort overbodig worden, aangezien AI als assistent gebruikt kan worden. Deze zal vergaderingen opnemen, samenvatten, je agenda beheren en je e-mails beantwoorden en categoriseren.

Perspectief van generatie Z op netwerken  

Voorkeur voor Digitale Interacties: Gen Z, opgegroeid in een digitale wereld, zal waarschijnlijk een sterke voorkeur hebben voor digitale communicatievormen en netwerken.  

Waarde van Authenticiteit en Diversiteit: Deze generatie hecht veel waarde aan authenticiteit, diversiteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid, wat invloed zal hebben op hun manier van netwerken en de platforms die ze kiezen.

De rol van Uw Duurzame Installateur

In deze ontwikkelingen speelt Uw Duurzame Installateur een belangrijke rol. Onze organisatie verbindt elektrotechnisch en totaalinstallateurs met elkaar en biedt hen de middelen om te netwerken en te groeien.


Bij Uw Duurzame Installateur stimuleren we onze leden om hun horizon te verbreden en gebruik te maken van de mogelijkheden die het netwerk biedt.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.