Elektra Epe over Uw Duurzame Installateur

Elektra Epe

Mark van Emmerik en Jan Hovestad van Elektra B.V. in Epe

“Met de acties van Uw Duurzame Installateur onderstrepen we ons duurzame karakter”

wij zijn groen info 003

Elektrische installaties voor een rioolwaterzuivering of pluimveeslachterij. De bekabeling van houtketels waarmee een energieleverancier een woonwijk kan verwarmen. Geavanceerde beveiligingstechniek in een nieuwbouwwoning. Elektra B.V. in Epe doet het allemaal en integreert daarbij regelmatig diverse duurzame oplossingen voor comfort, veiligheid en energiebesparing. Deze aanpak leverde het bedrijf in 2012 een plek op in de 100 duurzaamste bedrijven in de regio Stedendriehoek.

Het van oorsprong Delftse familiebedrijf staat al sinds 1933 voor ervaring en vakmanschap. In 1996 begon Mark van Emmerik, de derde generatie, in het Gelderse Epe. Sinds enkele jaren is Jan Hovestad zijn compagnon. Het bedrijf heeft 14 medewerkers in dienst en werkt hoofdzakelijk in het gebied tussen Apeldoorn en Zwolle. Voor een aantal klanten is het landelijk actief. Duurzaam handelen is voor deze ondernemers geen modewoord, het is een begrip waar ze al jaren dagelijks werk van maken. Hovestad: “We zijn thuis in de duurzame oplossingen voor onze opdrachtgevers en passen die ook in ons eigen bedrijf toe. Alles wat we ‘groen’ kunnen doen, dat doen we: afval scheiden, zonnepanelen op de bedrijfshal, elektrische auto’s, oplaadpalen bij de vestiging, energiezuinige verlichting, bewegingsmelders voor de verlichting en ga zo maar door.”

 

Actief profileren
Eind 2012 sloot het bedrijf zich aan bij Uw Duurzame Installateur. “Als je je wilt profileren als duurzame installateur, dan moet je dat actief naar buiten brengen”, stelt Hovestad. “Georganiseerd gaat dat makkelijker. Uw Duurzame Installateur is daarvoor de perfecte partner. Voor een klein bedrijf als het onze is het bijvoorbeeld lastig om professioneel publiciteitsmateriaal te ontwikkelen. Via Uw Duurzame Installateur krijgen we dat allemaal pasklaar aangeleverd: persberichten, mailingen, advertenties, flyers enzovoorts. Zo kunnen we snel inspelen op trends, zoals de grote behoefte aan oplaadpunten voor elektrische auto’s. Of de vraag naar zonnepanelen met gebruikmaking van de subsidiemogelijkheden. Dergelijk acties hadden we anders niet gedaan.” Van Emmerik beaamt dit. “We hebben een vrij sterke naam in de regio, met deze acties onderstrepen we ons duurzame karakter.”

 

Leerzame trainingen
Uw Duurzame Installateur biedt haar leden ook trainingen aan. Denk aan technische thema’s zoals e-mobility, led en Domotica maar ook commerciële opleidingen voor werkvoorbereiders. Elektra liet een aantal monteurs de training Klantgerichtheid volgen. “Zelf heb ik ook hieraan deelgenomen”, vertelt Hovestad. “In vier halve dagen steek je veel op. Voor mijzelf was het een goede opfriscursus. Voor de monteurs was het ook zeer leerzaam.”

 

Samenwerken
De bijeenkomsten die Uw Duurzame Installateur organiseert heeft Hovestad allemaal bezocht. “Het is goed voor je netwerk om collega’s te ontmoeten. Zo leer je elkaar kennen en kun je elkaar waar nodig helpen. Zo hebben we al een keer met een andere installateur personeel uitgewisseld. Dat zouden we anders niet zo snel doen.” “Je moet elkaar vertrouwen, dan kan samenwerken heel waardevol zijn”, vult Van Emmerik aan. “Als een van onze landelijke klanten ergens buiten onze regio een storing heeft, kunnen we een beroep doen op een Uw Duurzame Installateur-collega dicht bij de betreffende locatie. Daardoor kun je sneller en goedkoper werken en versterk je je beeld als betrouwbare leverancier richting opdrachtgever. Ook dat is duurzaam ondernemen.”

 

Gelijkgestemden
Een basis van vertrouwen is volgens Van Emmerik ook noodzakelijk voor het uitwisselen van kennis. “Het voordeel van Uw Duurzame Installateur is dat je niet met je directe concurrent uit de regio aan tafel zit. Zelf schuwen we het niet om zaken uit onze praktijk te delen. We staan open voor feedback, daar kun je alleen maar van leren.” Van Emmerik constateert ook dat hij bij Uw Duurzame Installateur gelijkgestemde ondernemers aantreft. “Dat is een groot verschil met het lidmaatschap van een branchevereniging. We zijn allemaal actief op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast zijn er grote overeenkomsten in omvang, manier van werken en ervaring. Veel raakvlakken dus, en veel herkenning. ”

 

Gerenommeerde installateurs
De professionaliteit en kwaliteit van de Duurzame Installateurs staat voor de heren voorop. “Het moet niet zo zijn dat iedere installateur er zomaar lid van kan worden”, vindt Van Emmerik. “Daar mag wel een drempel voor zijn.” “Het zijn vooral gerenommeerde installateurs die de titel verdienen, geeft Hovestad aan. “Daarmee bedoel ik dat je over de nodige ervaring moet beschikken. Elektra is al ruim 80 jaar werkzaam in de techniek en richt zich op langdurige relaties met klanten – over duurzaamheid gesproken. Ik vind het een goede zaak dat je bij de aanmelding bezoek krijgt van de bedrijfsadviseur van Uw Duurzame Installateur. Zo is beter na te gaan wat voor bedrijf je bent en of je echt feeling hebt met duurzaamheid.”

 

Het totale plaatje
Voor duurzame installateurs is er zeker een markt, al is die voor zonnepanelen volgens Van Emmerik wel over het hoogtepunt heen. “Er zijn te veel aanbieders gekomen, waaronder ook een aantal dat het niet zo nauw neemt met de regels. Consumenten zien door de bomen het bos niet meer en kijken dan eerder naar het bedrag op de offerte dan naar het vakmanschap en de bijbehorende certificaten van de installateur.” Op het gebied van oplaadpunten en verlichtingstechniek zijn er wel kansen. Elektra integreert deze oplossingen in het totale dienstenpakket. Hovestad: “Duurzaamheid gaat verder dan energiebesparing alleen. Soms kan ons advies zijn om minder zonnepanelen te kiezen. Bijvoorbeeld omdat met het beschikbare budget andere maatregelen meer effect opleveren. Zoals een combinatie met zonnecollectoren. We kijken zoveel mogelijk naar het totale plaatje bij een opdrachtgever.”

 


Whitepaper samenwerking cover

[av_button label=’Download het Whitepaper over samenwerking’ link=’portfolio,1661′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-2e45qz’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.